Zsolt
2 °C
18 °C

Nem a SpaceX hibájából veszett oda az übertitkos műhold

2018.04.10. 10:44

Amerikai sajtóértesülések szerint a kormányzati vizsgálat tisztázta a SpaceX-et a 2018. január 7-én föllőtt, és aztán nyomtalanul eltűnt Zuma műhold ügyében, írja a Spaceflight Now. Emlékezetes, hogy a hibátlannak tűnő rakétastart után nem sokkal olyan hírek jelentek meg, amik szerint nem sikerült a titkos műholdat pályára állítani.

Az első hírek a SpaceX Falcon-9 rakétáját tették meg bűnbaknak, napokig folyt arról a diskurzus, hogy Elon Musk űripari cége miatt égett el 3,5 milliárd adófizetői dollár a légkörben. A SpaceX akkor visszautasította a vádakat, arra hivatkozva, hogy a rakéta a telemetriai adatok szerint tökéletesen működött, az, hogy a Zuma megsemmisült nem a SpaceX hibája.

Az időközben kiszivárgó információk egyre inkább alátámasztották a SpaceX álláspontját, és a műholdat és a Zumát a végső rakétafokozathoz rögzítő adaptert gyártó Northrop Grumman felelősségére mutattak. Ezek szerint a hibás adapter miatt a műhold nem tudott leválni a SpaceX rakétafokozatáról, ami Föld körüli pályára állította volna, és a két összeragadt szerkezet végül visszatért a légkörbe és megsemmisült.

Egyes összeesküvés-elméletekre hajazó spekulációk szerint mindez csak jól megtervezett és kivitelezett médiavisszhangos figyelemelterelés, és valójában a Zuma rendben a kijelölt titkos pályára állt, és rendben működik. Alapvetően van ebben is ráció, de a Wall Street Journal új értesülése nem ezt a verziót erősíti.

A WSJ úgy tudja, hogy egyértelműen a Northrop Grumman hibáztatható a Zuma fiaskójáért. Két vizsgálóbizottság - egy szakmai és egy kormányzati - is dolgozott az ügyön, és arra jutottak, hogy az adapter volt a hibás. A szerkezetet a Northrop Grumman egy alvállalkozó cégtől vásárolta, és a Northrop Grumman mérnökei alakították át a küldetés igényeinek megfelelően. A lap szerint a Zuma nagyon érzékeny műhold volt, a mechanikai behatások, rázkódások és vibrációk ellen kellett speciálisan átalakítani, úgymond kipárnázni az adaptert.

Az adaptert háromszor is tesztelték földi körülmények között, de a jelek szerint ez nem volt elég, élesben nem működött a terveknek megfelelően, a Zuma műhold nem tudott leválni a második rakétafokozatról. Amikor a fokozat vezérlésében életbe lépett a Föld körüli pálya elhagyására vonatkozó, előre beprogramozott parancs, a Zuma is vele zuhant vissza a légkörbe. (Ez az automatizmus azt szolgálja, hogy ne maradjon Föld körüli pályán űrszemétnek számító nagy rakéta-alkatrész.)