Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

60 000 fős koncerten is pontos a kínai arcfelismerés

2018.04.12. 22:48

Kínában bárki kiemelkedhet a tömegből, főleg aki a biztonsági kamerák elé kerül. A háttérben ugyanis fejlett arcfelismerő algoritmusok dolgoznak, és pillanatok alatt megtalálják a szökevény bűnözőket a rendőrségi adatbázisok alapján.

Ez történt a délkelet-kínai Nancsang városában is, amikor egy neve elhallgatását kérő 31 éves férfi a feleségével és a barátaival elutazott a cantopop előadó Jacky Cheung koncertjére (kínai nyelvű, romantikus hangulatú dalok, és nem összekeverendő filmszínész Jackie Changgel).

Amint elkezdődött a zene, egy rendőr lépett oda hozzá, hogy az arca alapján ő egy körözött személy, akit egy gazdasági bűncselekmény miatt keresnek a közeli Kuanghszi területen. A férfi megdöbbent, hogy hatvanezer zenerajongó között megtalálták, idézte a China Daily újságot a Yahoo News.

Korábban is volt példa hasonlóra, múlt hónapban például egy vasútállomáson vettek fel a rendőrök kamerás szemüvegeket és a központba továbbított képek segítségével 33 embert vettek őrizetbe. Ez az eset arra mutat rá, hogy ma már profi biztonsági kamerák sem kellenek ahhoz, hogy valakit távolról pontosan azonosítsanak, elég egy picike kamera, amit egy szemüvegbe, vagy bármilyen más helyre elrejtenek.