Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új Szojuz rakétát építenek az oroszok

2018.04.12. 16:31

Oroszország állami űripari, űrkutatási vállalata, a Roszkozmosz szerdán adta hírül, hogy elfogadták a következő generációs Szojuz rakéták új dizájntervét. Az új, közepes teljesítményű "Szojuz-5" rakéták a rendkívül megbízható és jól bevált, éppen ezért igáslónak is becézett Szojuzok körülbelül nyolcadik verzióját jelentik majd.

A több mint 60 méter hosszú, 4 méter átmérőjű, 530 tonnás, kétfokozatú Szojuz-5 képes lesz embert és akár 15-18 tonna rakományt is föld körüli pályára juttatni. Így a Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzete és felszerelése is utazhat rajta, attól függően hogy Szojuz-kapszulát (vagy már az új, Szövetség űrhajót) vagy Progressz teherűrhajót szerelnek a második fokozatra. Gyorsítórakétákkal kiegészítve mélyűri küldetésekre is alkalmas lesz a Szojuz-5.

A Roszkozmosz illetékes bizottsága mindemellett azt is hangsúlyozta, hogy az új rakéta miatt korszerűsíteni kell a bajkonuri űrközpont Zenit-M startállását.

A Szojuz rakéták gyakorlatilag a szovjet űrprogram kezdetétől fogva szolgálatban állnak, 1966 óta több mint 1700 starton van túl a család, ehhez képest lehanyagolható számú üzemzavart tart számon a szakirodalom, halálos incidens pedig egy sem köthető a hozzájuk. Oroszországon kívül Szojuzokat használ bizonyos küldetésekhez az Európai Űrügynökség is, és jelenleg az Egyesült Államok is ilyen rakétákon juttatja föl űrhajósait az ISS-re.