Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jönnek a napra sötétedő kontaktlencsék, a naplencsék

2018.04.18. 05:00
2019-től forgalomba kerülhetnek az új típusú, erős fényre automatikusan elsötétülő, gyengébbre ismét kivilágosodó kontaktlencsék.

A hasonló elven működő fotokromatikus napszemüvegek már jó ideje léteznek, ezek az ultraviola sugárzás szerint sötétülnek és világosodnak szükség szerint. Ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan kaphatóak lesznek az ennek megfelelő kontaktlencsék is. Az Egyesült Államokban a megfelelő engedélyező hatóság, a U.S. Food and Drug Administration most zöld utat adott a fotokromatikus kontaktlencséknek is.

A lencsék folyamatos vizuális korrekciót nyújtva mindkét szemnél kiegyensúlyozzák a bejövő fénymennyiséget. A bevezetés előtt évtizeden át kísérleteztek a lencsékkel, az aktuális tervek szerint Amerikában a jövő évtől lehet majd megvásárolni a fényre sötétedő kontaktlencsét – vagy ha úgy tetszik, naplencsét.