Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véletlenül törölhették a szabálysértési nyilvántartás adatbázisát

2018.04.19. 10:45 Módosítva: 2018-04-19 14:51:08

2018 elején egy kommunikációs hiba miatt törölhették az interneten is elérhető Szabálysértési Nyilvántartási Rendszer (SZNYR) teljes elektronikus adatbázisát, derül ki a 24.hu cikkéből. Az SZNYR-t az állami tulajdonú IdomSoft Informatikai Zrt. fejlesztette és üzemelteti. Az IdomSoft építette ki az idei parlamenti választás nem túl jól vizsgázó* informatikai rendszerét is, amiért 2015 szeptembere óta 1,3 milliárd forintot kapott a 350 alkalmazottat foglalkoztató állami cég.

A 24.hu úgy tudja, hogy az

IdomSoftnál az SZNYR átalakítása alatt csúszott be egy kommunikációs hiba, ezért nyomták meg a törlés gombot.

A történtek hátterében az állhat, hogy ez év elejére volt előirányozva az új, NOVA-ESZNYR névre hallgató rendszer használata az önkormányzatoknak, a közterület-felügyeleteknek, valamint a közlekedési felügyelőségeknek. Ha minden igaz, ezen átállás közben veszhettek el az adatok.

Az SZNYR országos adatbázisában a szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságoltak, a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók személyes adatai és az ügyek alapinformációi szerepelnek, ezekhez a regisztrált intézmények és állami szerveknek van hozzáférése egy internetes felületen. Ha történt véletlen adattörlés, akkor az hosszú ideig akadályozhatta például a szabálysértési bírságok rendezését, A 24.hu szerint

csak a hagyományos, papíralapú nyilvántartás mentette meg a céget attól, hogy egy óriási botrány közepébe csöppenjen a választás előtt.

Az IdomSoft fejlesztette egyébként az Ügyfélkaput, az okmányirodai hálózatot, a személyiadat- és lakcímnyilvántartást, az integrált gépjármű felelősségbiztosítási nyilvántartást és a határellenőrzést szolgáló schengeni információs rendszert is, emlékeztet a 24.hu.

SZNYR belépési felület
SZNYR belépési felület

Elküldtük a történtekkel kapcsolatos kérdéseinket az IdomSoftnak és a Belügyminisztériumnak, amint kapunk választ, cikkünket frissítjük.

Update:

Az IdomSoft a következő tájékoztatást adta a 24.hu értesülésével kapcsolatban:

A 24.hu portálon 2018. április 19-én 6 órakor közzétett cikkel szemben az IdomSoft Zrt. leszögezi, hogy a szabálysértési nyilvántartási rendszer részét képező szabálysértési nyilvántartások közhiteles, hatósági nyilvántartások rendszerében adatvesztés nem következett be. A szabálysértési nyilvántartási rendszer magas rendelkezésre állása, az informatikai biztonsági követelményeknek megfelelő redundáns felépítése, valamint a kapcsolódó rendszeres adatbázis mentés egyébként is kizárja az adatvesztés lehetőségét. A lementett adatok felhasználására nem volt szükség, mivel az adatbázisból nem történt törlődés, az hiánytalanul, folyamatosan tartalmazza a nyilvántartás adatait. Az előzőekből következően anyagi kár nem keletkezett, személyi felelősségre vonás nem indokolt, mert nincs miért.

*A Nemzeti Választási Iroda cikkünk megjelenése után küldött helyreigazítási kérelmében azt jelezte, hogy:

A választási eredményeket feldolgozó informatikai rendszerrel kapcsolatban semmilyen probléma nem merült fel. A vártnál nagyobb érdeklődés miatt tartalék honlap megoldásra történő átállás történt, mely az adatokat feldolgozó Nemzeti Választási Rendszert nem érintette, csupán az adatok publikálására szolgáló portálmegoldást. A tartalék honlap megoldásra történő átállás rendelkezésre állásáról a Nemzeti Választási Iroda az országos listát állító szervezeteket már a választást megelőzően, 2018. április 5-én a szokásos tájékoztató megbeszélés keretében informálta.