Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Virtuális valóságban láthatjuk a világ emlékműveit

2018.04.19. 11:08

A tálibok műemlékpusztításai arra inspirálták a CyArk nevű amerikai nonprofit szervezetet, hogy virtuális valóságban örökítsék meg a világ legfontosabb műemlékeit. Az olyan világhírű építmények másolatait, mint a görögországi Pantheon, a mexikói Chichén Itzá, az amerikai Mount Rushmore vagy a berlini Brandenburgi kapu már most be lehet járni.

2001-ben a tálibok az afganisztáni Bámiján-völgyben 1500 éves buddhista szobrokat romboltak le – a CyArk ezután indította el műemlékeket megörökítő projektjét, amibe a Google Arts & Culture részlege is beszállt.

A projekt célja, hogy megőrizze a történelmi emlékműveket akkor is, ha háború, természeti katasztrófák vagy a természetes erózió károsítaná azokat.

A modern technológia segítségével korábban nem ismert pontossággal tudjuk a műemlékek részleteit bemutatni. A lézeres szkennerek által a színeket és a textúrákat, illetve a geometriai alakzatokat is elképesztő pontossággal rögzítettük

– mondta Chance Coughenour, a Google Arts & Culture programmenedzsere.

A vizsgálatokat arra is fel lehet használni, hogy pontosan felmérjék a károkat, és ezzel segítsék a helyreállítási munkálatokat. A CyArk célja a műemlékek megőrzése mellett az is, hogy azok is eljuthassanak legalább virtuálisan ezekre a helyekre, akiknek erre máskülönben nem lenne lehetőségük.