Aliz
6 °C
14 °C

Privát fiókokból küldött spamet a Gmail

2018.04.23. 09:30

Rejtélyes spamelési esetekről számoltak be a Gmail felhasználói a Google fórumain, és az a legmeglepőbb az egészben, hogy a jelszó megváltoztatása után, kétlépcsős azonosítás mellett is folytatódott a reklámlevelek kiküldése.

A felhasználók vasárnap vették észre, hogy több olyan email van a kiküldött leveleik közt, amiket nem ők küldtek ki. Ezek az emailek egyértelműen a spamek közé tartoznak, többek közt fogyást vagy növekedést segítő készítményeket reklámoztak bennük, és olyan emailcímekre lettek kiküldve, amiket az érintett felhasználók nem is ismernek.

Hogy mennyi embert érint a dolog, elég nehéz megállapítani, hiszen az elküldött levelek mappáját nem mindenki ellenőrzi gyakran. Általában jól működik a rendszer, és emiatt nem igazán kell megnézni a mappa tartalmát. A Google azt mondta a Mashable megkeresésére (a lap egyik szerkesztője is érintett), hogy a Gmail felhasználóinak kis részénél jelentkeztek ilyen reklámlevelek, és aktívan felléptek, hogy megelőzzék a hasonló eseteket.

A támadók úgy hamisították meg az emailek fejlécét, hogy úgy tűnjön, az adott felhasználó saját magától fogadott emailt, és emiatt kerültek az üzenetek az elküldött emailek mappájába. A Google azonosította és áthelyezte a spamkampányhoz tartozó emaileket, és úgy látják, senkinek sem támadták meg vagy törték fel a fiókját.

Az ügyben a kanadai Telus távközlési cég is érintett, az emailek alján ugyanis az állt, hogy a Telus.com küldte az üzenetet. A társaság azt mondja, hogy semmi közül nincs ezekhez a hirdetésekhez, nem a szervereikről származnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?