Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kezdődhet a kalózkodás a Nintendo Switch konzolon

2018.04.24. 10:12

Kissé bonyolult, de annál ígéretesebb módszert talált a hardverhekker Kate Temkin a Nintendo Switch konzolon, és elküldte a felfedezést a japán konzolgyártónak, mert nem árt, ha tud róla. Ezzel a módszerrel ugyanis nem a felhasználók adatait lehet megszerezni, hanem mindenféle külső kód futtatását teszi lehetővé. Például telepíthető Linux a konzolra, vagy SNES emulátoron futtathatnak rajta játékokat.  

A Fusée Gelée névre keresztelt hiba a konzolban megtalálható Nvidia Tegra X csipekkel is összefügg, bele van égetve egy csak olvasható memóriaegységbe. Attól körülményes a törés, hogy helyreállítási módba kell kapcsolni a konzolt, és a rutinszerű USB státuszellenőrzés közben kell egy speciális adatcsomagot küldeni rá, hogy ezután egy rácsatlakozott eszközzel 64 kilobájt extra adatot küldhessenek az eszközre, és ezt kérdés nélkül végre fogja hajtani.

A töréshez közvetlenül hozzá kell tehát férni a konzolhoz, ezért nem kell tartani attól, hogy idegenek lopják el az adatainkat. Ez a törés azonban sok mindenre jó lehet, például külső tárolóra kimenteni játékállásokat, de biztosan népszerűek lesznek a Switchen futtatott Linuxok és az emulátorok is, hiszen így még többet ki lehet hozni a hardverből, és nem kell hozzá pénzt költeni a Nintendónál. 

A hibát a jellege miatt utólag nem lehet befoltozni. Az összes eladott Nintendo Switch végérvényesen alkalmas rá, hogy feltörjék. A Nintendo csak egy újabb, javított kiadással tudja megelőzni ezt a fajta kalózkodást. Egyetlen hatékony eszköz van a Nintendo kezében, hogy fellépjen a kalózkodás ellen: a törést észlelve letilthatja a felhasználót az online szolgáltatásairól, kizárhatja az illetőt a fiókjából.