Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Árzuhanás jöhet a videokártyák piacán

GettyImages-916144682
2018.04.26. 08:55

A kriptovaluták bányászata miatt nagyon felpörgött a grafikus kártyák iránti kereslet, és ennek nagyon nem örültek a videojátékosok, mert magas áron jutottak hozzá a kulcsfontosságú hardverhez. Most világszerte csillapodik a kriptovalutaláz, a bedőlt Bitcoin-árfolyam miatt kevésbé éri meg a bányászat.

40 százalékkal visszaeshet a grafikus csipek piaca

Az Nvidia és az AMD gyártópartnerei, például a Gigabyte és az MSI tavaly nagyon jó évet zárt. A Gigabyte 2017-ben duplázni tudta a nyereségét, pedig a 4,5 millió eladott videokártya csak egymillióval szárnyalta túl a 2016-os eladásokat. Most pedig már a megrendelések csökkenéséről számoltak be a DigiTimesnak.

Ebben benne van az is, hogy a grafikus lapkák helyett ma már kimondottan kriptobányászatra kitalált célhardverek is kaphatók, amelyek sokkal hatékonyabban végzik el ugyanezt a feladatot. Ilyenek a Bitmain által gyártott ASIC Miner rendszerek.

Természetesen árcsökkenést is okoz majd a megrendelések visszaesése, 20-25 százalékkal lehetnek olcsóbbak a grafikus kártyák.

(Borítókép:  Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images Hungary)