Pongrác
12 °C
23 °C

Kifejlesztették az igazi lézerszemet, teheneken már működik

2018.05.02. 19:35
Ölni még nem lehet vele, de kutatók most először kifejlesztettek egy olyan ultravékony, lézersugarak kibocsátására alkalmas réteget, mely kontaktlencsére is illeszthető. A kísérleti terméket tehénszemen próbálták ki.

Bár a rendszeresített gyakorlati használat még arrébb van, sokféle alkalmazás képzelhető el, a kutatók például a ránézéssel működő lézeres vonalkód lehetőségét emelték ki. Egy egészen vékony, a milliméter ezredrészének vastagságával bíró membránról van szó; flexibilis, különböző felületekre vagy anyagokba könnyen beilleszthető rétegről van szó – akár bankjegyekbe is be lehet tenni.

A membrán akkor bocsát ki 420 és 700 nm közötti hullámhosszú lézersugarakat, ha fénnyel világítják meg. A kibocsátott fény egyelőre nagyon gyenge, alig egy nanowattnyi. Az apró eszköz organikus anyagokból készült. Kísérletképpen egy tehénszembe is beültették, ahol remekül működött – és a tehén szeme anatómiailag nagyon hasonlít az emberére. A kutatók szerint a prototípus után könnyű lesz ráállni a sorozatgyártásra is.