Olivér
4 °C
8 °C

Kifejlesztették az igazi lézerszemet, teheneken már működik

2018.05.02. 19:35
Ölni még nem lehet vele, de kutatók most először kifejlesztettek egy olyan ultravékony, lézersugarak kibocsátására alkalmas réteget, mely kontaktlencsére is illeszthető. A kísérleti terméket tehénszemen próbálták ki.

Bár a rendszeresített gyakorlati használat még arrébb van, sokféle alkalmazás képzelhető el, a kutatók például a ránézéssel működő lézeres vonalkód lehetőségét emelték ki. Egy egészen vékony, a milliméter ezredrészének vastagságával bíró membránról van szó; flexibilis, különböző felületekre vagy anyagokba könnyen beilleszthető rétegről van szó – akár bankjegyekbe is be lehet tenni.

A membrán akkor bocsát ki 420 és 700 nm közötti hullámhosszú lézersugarakat, ha fénnyel világítják meg. A kibocsátott fény egyelőre nagyon gyenge, alig egy nanowattnyi. Az apró eszköz organikus anyagokból készült. Kísérletképpen egy tehénszembe is beültették, ahol remekül működött – és a tehén szeme anatómiailag nagyon hasonlít az emberére. A kutatók szerint a prototípus után könnyű lesz ráállni a sorozatgyártásra is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?