Olivér
5 °C
8 °C

Menekül a Facebook, törölhetjük a múltunkat

2018.05.02. 10:50
A Cambridge Analytica-botrány óta olyan heves támadások alatt áll a Facebook, hogy láthatóan folyamatos kármentés folyik – írja az IT Café. Az oldal cikke a kedden bejelentett új megoldással foglalkozik: mostantól lehetőségünkben áll törölni a teljes fácsés múltunkat, a tevékenységünk történetét.

Amerikai kongresszusi meghallgatás, megrendült bizalom, reakciókényszer: bár a változtatásoknak több jele van, nagyon úgy tűnik, hogy a legtöbb esetben csak szépségtapaszokat adnak, nem pedig valódi reformokat – nemrég ugyan Mark Zuckerberg belengette, hogy globálisan a szigorú európai adatvédelmi szabályozáshoz fognak alkalmazkodni, ám ebből semmi sem lett, sőt.

De azért történnek változások, ezek közül talán az a legfajsúlyosabb, melyet a vezérigazgató tegnap jelentett be az F8 konferencián: ezek szerint új opció jelenik meg a Facebookon, mégpedig a tevékenység történetének törlése („Clear History”).

A módszer már ismerős lehet a böngészők használatából, pontosan ezt a gyakorlatot akarják átvenni – ahogy Zuckerberg írja. Az IT Café elemzése szerint ennek óriási jelentősége van: mivel a Facebook a felhasználók online tevékenységének elemzéséből él, az online history adja a bázist a hirdető cégeknek a profilozásra, a célzott hirdetésekre. Ez adatvédelmi szempontból nagyon problémás – különösen az, hogy akkor is tudnak a beágyazott linkek alapján követni egy embert, ha nem tagja a Facebook-közösségnek –, így a mostani bejelentést is kétségekkel kell fogadni: kizárt, hogy a Facebook elzárja saját maga pénzcsapját.

Valószínűleg megint látszatintézkedésről van szó, ezt megerősíti Erin Egan, a Facebook adatvédelmi felelőse is, aki közölte, hogy az adatgyűjtés nem fog leállni.

írja az IT Café.

Ezt szerintük alátámasztja Zuckerberg magyarázata is: nem arról van szó, hogy megszűnik a tevékenységek naplózása, hanem feljön egy új funkció, és magának a felhasználónak kell törölni azokat az információkat, melyek arra utalnak, hogy hol, mely webhelyeken járt, milyen alkalmazásokat használt. Ez ugye – hozza a párhuzamot a vezérigazgató – olyan, mint amikor a sütiket törli a felhasználó a böngészőkben, és Mark Zuckerberg nem felejti el megjegyezni, hogy a takarítás azzal jár, hogy kevésbé lesz komfortos a tevékenység a közösségi oldalon, mivel a böngészőknél ez azzal jár, hogy újra és újra be kell jelentkezni adott weboldalakra, újra és újra testre kell szabni a beállításokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?