Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A tesztelők megmondták, hogy nem fogja bírni a választási rendszer, mégsem csináltak semmit

2018.05.04. 11:18
A Kürt Zrt. előre jelezte, hogy gáz lesz, az NVI mégsem csinált semmit - írja a HVG. A szakértő szerint nem volt normális terheléses teszt - állítólag nem számítottak ekkora forgalomra.

Nem kis visszhangot keltett, hogy a választási iroda honlapja az április 8-i parlamenti választások napján már a nap első felében képtelen volt az igényeket kiszolgálni, csökkentett funkcionalitásba váltott át, és a probléma megoldása több mint egy hétig tartott. Az ügynek utánajáró hvg.hu riportjában két fontos tényt tárt fel: egy informatikai szakértő szerint nem volt megfelelő a terheléses tesztelés, ugyanakkor az ezt végző cég képviselője azt állítja, hogy ők még időben szóltak az NVI-nek, hogy a rendszer nincs megfelelően felkészítve, legkésőbb a nap közepén össze fog omlani.

A Momentum kérte fel Tabajdi Pétert egy vizsgálatra, aki a választási informatikai rendszert kiépítő és karbantartó Idomsoft székházában szerdán tekinthetett be a rendszer működésébe. Ő azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy készséges munkatársakkal beszélt, akik nyíltan ugyan nem fogalmazták meg gyanúikat, de nagyon valószínű, hogy a hiba oka az lehetett, hogy jelentős mértékben alábecsülték a várható terhelést. A fizikai rendszerrel a szakértő szerint nem volt gond, vagyis nem szerverösszeomlásról kell és lehet beszélni, ahogy az a választás utáni napokban elterjedt, hanem a honlap működését biztosító keretrendszer nem volt megfelelő terhelési tesztnek kitéve.

„Mivel a terheléses próbá(ka)t a Nemzeti Választási Irodával (NVI) kötött 72 millió forintos szerződésén belül a Kürt Zrt. végezte, a választas.hu működésképtelensége Tabajdi Péter szerint egyértelműen e vállalat, s nem a honlapot fejlesztő Webtown Informatika felelőssége lehet” – írja a HVG. A lapnak a Kürt Zrt-t vezető Kürti Sándor elnök igen visszafogottan nyilatkozott, annyit azonban elmondott, hogy a terheléses vizsgálatok után jelezték az NVI-nek, hogy a rendszer nincs megfelelően felkészítve: „a nap közepére ez az egész össze fog dőlni”. A hvg.hu értesülései szerint az NVI ma fog közleményt kiadni a történtekről.

(IT café)