Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A tesztelők megmondták, hogy nem fogja bírni a választási rendszer, mégsem csináltak semmit

2018.05.04. 11:18
A Kürt Zrt. előre jelezte, hogy gáz lesz, az NVI mégsem csinált semmit - írja a HVG. A szakértő szerint nem volt normális terheléses teszt - állítólag nem számítottak ekkora forgalomra.

Nem kis visszhangot keltett, hogy a választási iroda honlapja az április 8-i parlamenti választások napján már a nap első felében képtelen volt az igényeket kiszolgálni, csökkentett funkcionalitásba váltott át, és a probléma megoldása több mint egy hétig tartott. Az ügynek utánajáró hvg.hu riportjában két fontos tényt tárt fel: egy informatikai szakértő szerint nem volt megfelelő a terheléses tesztelés, ugyanakkor az ezt végző cég képviselője azt állítja, hogy ők még időben szóltak az NVI-nek, hogy a rendszer nincs megfelelően felkészítve, legkésőbb a nap közepén össze fog omlani.

A Momentum kérte fel Tabajdi Pétert egy vizsgálatra, aki a választási informatikai rendszert kiépítő és karbantartó Idomsoft székházában szerdán tekinthetett be a rendszer működésébe. Ő azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy készséges munkatársakkal beszélt, akik nyíltan ugyan nem fogalmazták meg gyanúikat, de nagyon valószínű, hogy a hiba oka az lehetett, hogy jelentős mértékben alábecsülték a várható terhelést. A fizikai rendszerrel a szakértő szerint nem volt gond, vagyis nem szerverösszeomlásról kell és lehet beszélni, ahogy az a választás utáni napokban elterjedt, hanem a honlap működését biztosító keretrendszer nem volt megfelelő terhelési tesztnek kitéve.

„Mivel a terheléses próbá(ka)t a Nemzeti Választási Irodával (NVI) kötött 72 millió forintos szerződésén belül a Kürt Zrt. végezte, a választas.hu működésképtelensége Tabajdi Péter szerint egyértelműen e vállalat, s nem a honlapot fejlesztő Webtown Informatika felelőssége lehet” – írja a HVG. A lapnak a Kürt Zrt-t vezető Kürti Sándor elnök igen visszafogottan nyilatkozott, annyit azonban elmondott, hogy a terheléses vizsgálatok után jelezték az NVI-nek, hogy a rendszer nincs megfelelően felkészítve: „a nap közepére ez az egész össze fog dőlni”. A hvg.hu értesülései szerint az NVI ma fog közleményt kiadni a történtekről.

(IT café)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?