Olivér
5 °C
8 °C

Drónokat küldtek a rosszfiúk az FBI-ra, hogy ne sikerüljön a túszszabadítás

2018.05.04. 14:56

Tavaly télen egy amerikai külvárosban komoly túszejtés történt A szabadításra készülő FBI felállított egy amolyan magaslest, hogy ideális pozícióból tudják figyelemmel kísérni az események alakulását. Hamarosan azonban kis drónok zümmögésére figyeltek fel; pillanatok múlva az apró repülők egész raja volt körülöttük, előttük, fölöttük, mellettük, ami egy időre gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy fókuszáljanak, egy időre el is veszítették a célpontot.

A sztorit, aminek a pontos koordinátáit az FBI nem hozta nyilvánosságra, egy amerikai biztonsági konferencián osztották meg a közönséggel a napokban. A banda nem is csak figyelemzavarásra használta a drónokat: a rájuk szerelt kamerákkal folyamatosan videózták a rendőröket, a a banda többi tagja ezt Youtube-on követhette élőben, így végig képben voltak az FBI lépéseiről.

Ez csak az egyik módja a sok közül annak, hogy az utóbbi időben bűnözői csoportok dróntechnikával figyelik a közben őket figyelő rendfenntartókat. Az is előfordul, hogy így akarják megfélemlíteni tanúkat és eltántorítani az esetleges besúgókat: van, ahol a rendőrség bejáratát napi 24 órában próbálják drónokkal figyelni, így rögtön megtudnák, kiknek van rendőrségi kapcsolata.

A drónok és a bűnözés sokirányú kapcsolatáról a Defense One cikkében lehet részletesebben olvasni. A sima lakásbetöréseknél is egyre többször használnak drónt, hogy felmérjék a terepet, cégeknél, raktáraknál a biztonsági őrök mozgását is egyre gyakrabban így követik nyomon. Ausztráliában a kikötői csempészek szintén így figyelik, hogy az illegális árut tartalmazó konténer veszélyben van-e; ha úgy tűnik, ellenőrizni fogják, mondjuk már közelítenek felé a munkások, a drónok élő képei alapján a csempészek hamis tűzriadót adnak ki, vagy más figyelemelterelő műveletbe fognak. A határokon többfelé szinte már eltűnnek a hagyományos, hús-vér csempészek; a határőrök figyelésében és a kábítószer kockázat nélküli átjuttatásában a drónok egyaránt sokkal hatékonyabbak.

A Defense One cikke szerint a trend ugyan nagyon aggasztja a hatóságokat, rövid távon inkább a helyzet további romlására számítanak. Az egyesült Államokban mindenesetre most szigorítások jönnek: a tervek szerint nem csak a drónok törvényellenes használatát fogják az eddigieknél szigorúbban büntetni, de kötelezővé teszik azt is, hogy minden drónon jól látható azonosító legyen, így a gazdátlan vagy zavarosban halászó repülő alkalmatosságok azonnal kiszűrhetők lennének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?