Erzsébet
1 °C
4 °C

Egy ártalmatlannak tűnő WhatsApp-üzenettől lefagyhat az egész telefon

2018.05.07. 09:41

WhatsAppon terjed két angol nyelvű üzenet, amelyektől lefagyhat az app, vagy akár maga az Android is, ha a címzett rájuk kattint – írja a PhoneArena.

Maga a módszer egyáltalán nem újdonság: az üzenetek látható karakterei közé vagy mögé olyan láthatatlan kódot rejt az üzenet összeállítója, amely összezavarja az appban a szövegek megjelenítéséért felelős algoritmust.

Az egyik trükkös üzenet szövege: "This is very interesting!" (Ez nagyon érdekes!) és egy emoji – itt a szöveg és az emoji közé került a problémát okozó láthatatlan kód. A másik üzenet nem árul zsákbamacskát: "If you touch the black point then your whatsapp will hang" ("Ha megérinted a fekete pontot, a whatsappod le fog fagyni"), majd egy fekete pont, amelyet megérintve az app tényleg le is fagy.

Ha megnézzük az üzenetet html-forrását, kiderül, hogy a láthatatlan rész az "&rlm:" kódot ismételgeti végeláthatatlan számban. Ez a kód alapvetően azért felelős, hogy jelezze az appnak, ha megfordul a szöveg iránya, például ha a balról jobbra folyó szövegbe egy ellentétes irányú héber szó kerül. Ezzel az oda-vissza fordítgatással viszont, úgy tűnik, a WhatsApp nem tud mit kezdeni, amíg a fejlesztők ki nem javítják a hibát.

Mindezt ez a videó még részletesebben elmagyarázza:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?