Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

A Facebook kinyírt kétszáz appot

2018.05.15. 11:29

Több ezer külső alkalmazást vizsgáltak eddig felül és közülük körülbelül kétszázat fel is függesztettek, közölte hétfőn Ime Archibong, a termékkapcsolatokért felelős elnökhelyettes a Facebook hivatalos blogján. Az adatvédelmi botrányok miatt sarokba szorított Mark Zuckerberg március 21-én jelentette be, hogy a Facebook auditálni kezdi a közösségi oldallal kapcsolatban lévő összes külső alkalmazást, amik a 2014-es adatvédelmi szigorítás előtt szinte korlátlanul hozzáférhettek a felhasználók összes adatához. Az ellenőrző folyamat fejleményeiről számolt be most Ime Archibong.

A vizsgálat gőzerővel zajlik, és két ágon haladnak a munkával:

  • elővesznek és azonosítanak minden egyes külső alkalmazást, amik hozzáférhettek a hatalmas felhasználói adatbázishoz,
  • ahol a legkisebb kétely is felmerül, hogy visszaélhettek az adatokkal, átfogó vizsgálatot indítanak, interjúkkal, kérdőívekkel és helyszíni vizsgálattal.

Ime Archibong hangsúlyozta, hogy hatalmas, belső és külső szakértőkből álló csapat dolgozik a külső appok auditálásán, hogy minél gyorsabban kiderüljön visszaéltek-e a felhasználók adataival. Ha erre utaló bizonyítékot találnak, letiltják a szóban forgó alkalmazást, és értesítik róla a felhasználókat - csakúgy mint a Cambridge Analytica esetében is történt. Eddig körülbelül kétszáz ilyen app került a Facebook tiltólistájára, de mivel sok ezer alkalmazásról van szó, a Facebook türelmet kér az előreláthatóan elhúzódó vizsgálat végéig.

A hírrel kapcsolatban már csak hab a tortán, hogy hétfőn újabb facebookos adatvédelmi botrány pattant ki: a myPersonality nevű, személyiségtesztekre specializálódott alkalmazás használóinak adatait, köztük a személyes jellegű kérdőívekre adott válaszokat is úgy tárolták az app készítői, hogy ahhoz gyakorlatilag bárki hozzáférhetett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?