Egy új kütyü kiszagolja a természeti katasztrófák sebesültjeit

2018.05.18. 18:24

A mentőkutyákhoz hasonlóan képes kiszagolni a földrengések és más természeti katasztrófák sebesültjeit egy apró és olcsó új műszer, amelyet svájci kutatók fejlesztettek ki – írja az MTI.

A Zürichi Műszaki Egyetem szakemberei szerint természeti katasztrófák esetén a kiképzett kutyák jelentik a legjobb mentőszemélyzetet, de előfordul, hogy nem tudnak azonnal rendelkezésre állni és meg kell várni, amíg a kutyás csapatok a helyszínre utaznak.

Erre jelenthet megoldást a svájci kutatók által kifejlesztett műszer, amely egy sor érzékelő révén képes észlelni a különböző anyagcseretermékeket – acetont, ammóniát, izoprént, szén-dioxidot és nedvességet –, amelyek kis mennyiségben távoznak a szervezetből a légzés során vagy a bőrön keresztül. Önmagukban ezek az anyagok más forrásokból, például tűzből is származhatnak, de

a műszerben lévő szenzorok összessége megbízhatóan jelzi, ha a romok alatt sebesült fekszik.

Az érzékelőket egyelőre csupán laboratóriumi körülmények között tesztelték a svájci szakemberek, osztrák és ciprusi kollégáikkal együttműködve. A kutatócsoportot vezető Sotiris Pratsinis azonban a közeljövőben már élesben is akarja tesztelni a gombostű méretű szerkezetet.

A földrengéseket követő mentőmunkálatok során már most is alkalmaznak elektronikus eszközöket, de a mikrofonokra és kamerákra épülő technológiákkal csak olyan emberek helyzetét tudják meghatározni, akik képesek hanggal vagy más módon felhívni magukra a figyelmet.

Az egyetem kutatói ezeket a már létező technológiákat akarják kiegészíteni a saját fejlesztésű műszerükkel. Ezen kívül drónokra és robotokra is fel lehetne szerelni az eszközt, ami megkönnyítené a keresőmunkálatokat a nehezen megközelíthető, távoli területeken is.

A kutatók szerint a műszert emellett a potyautasok lefülelésében, sőt az emberkereskedelem és -csempészet elleni harcban is lehetne hasznosítani.  • Hírek
  • Árfolyam