Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy új kütyü kiszagolja a természeti katasztrófák sebesültjeit

2018.05.18. 18:24

A mentőkutyákhoz hasonlóan képes kiszagolni a földrengések és más természeti katasztrófák sebesültjeit egy apró és olcsó új műszer, amelyet svájci kutatók fejlesztettek ki – írja az MTI.

A Zürichi Műszaki Egyetem szakemberei szerint természeti katasztrófák esetén a kiképzett kutyák jelentik a legjobb mentőszemélyzetet, de előfordul, hogy nem tudnak azonnal rendelkezésre állni és meg kell várni, amíg a kutyás csapatok a helyszínre utaznak.

Erre jelenthet megoldást a svájci kutatók által kifejlesztett műszer, amely egy sor érzékelő révén képes észlelni a különböző anyagcseretermékeket – acetont, ammóniát, izoprént, szén-dioxidot és nedvességet –, amelyek kis mennyiségben távoznak a szervezetből a légzés során vagy a bőrön keresztül. Önmagukban ezek az anyagok más forrásokból, például tűzből is származhatnak, de

a műszerben lévő szenzorok összessége megbízhatóan jelzi, ha a romok alatt sebesült fekszik.

Az érzékelőket egyelőre csupán laboratóriumi körülmények között tesztelték a svájci szakemberek, osztrák és ciprusi kollégáikkal együttműködve. A kutatócsoportot vezető Sotiris Pratsinis azonban a közeljövőben már élesben is akarja tesztelni a gombostű méretű szerkezetet.

A földrengéseket követő mentőmunkálatok során már most is alkalmaznak elektronikus eszközöket, de a mikrofonokra és kamerákra épülő technológiákkal csak olyan emberek helyzetét tudják meghatározni, akik képesek hanggal vagy más módon felhívni magukra a figyelmet.

Az egyetem kutatói ezeket a már létező technológiákat akarják kiegészíteni a saját fejlesztésű műszerükkel. Ezen kívül drónokra és robotokra is fel lehetne szerelni az eszközt, ami megkönnyítené a keresőmunkálatokat a nehezen megközelíthető, távoli területeken is.

A kutatók szerint a műszert emellett a potyautasok lefülelésében, sőt az emberkereskedelem és -csempészet elleni harcban is lehetne hasznosítani.