Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Van, amiben már ismét piacvezető a Nokia, de!

2018.05.21. 20:46 Módosítva: 2018-05-21 21:03:53

Tőkét emelt növekedésének finanszírozásához a Nokia mobiltelefon-márkanevet licenc alatt használó finn HMD.

A cég a működése első évében, 70 millió Nokia márkaneves mobiltelefont értékesített, amivel 1,8 milliárd eurós bevételre tett szert. A hétfőn bejelentett 100 millió dolláros tőkebevonással a Nokia márkaneves modellpaletta bővítését és kulcsfontosságú piacain az értékesítését csatornák megduplázását tervezi finanszírozni, írja az MTI.

A vállalat közleménye szerint a céljuk az, hogy a globális okostelefon-piac egyik vezető szereplőjévé váljanak. „Első évünk értékesítési sikerei meg is erősítenek bennünket abbéli meggyőződésünkben, hogy az idén is és az elkövetkező években is folytatni tudjuk a növekedést” – fogalmazott Florian Seiche vezérigazgató.

A HMD tőkeemelésében többek között részt vett a DMJ Asia Investment Opportunity befektetési alap, valamint a Foxconn leányvállalata, a HMD számára a Nokia mobiltelefonokat gyártó FIH Mobile is. A tőkeemelést a Nokia egykori első alelnöke, Jean-Francois Baril által vezetett Ginko Ventures szervezte meg. A FIH Mobile által gyártott Nokia márkaneves okostelefonok Android operációs rendszeren futnak. A HMD jogdíjat fizet a márkanév használatáért a Nokia Corp. vállalatnak, amelynek nincs tulajdonrésze a cégben.

A Nokia az érintőképernyős okostelefonok megjelenésekor elkövetett stratégiai hibák miatt került perifériára az mobilpiacon, ezért ezt az üzletágát 2014-ben eladni kényszerült a Microsoftnak. A Nokia azóta mobil távközlési hálózati berendezések gyártásával és technológiai szolgáltatásokkal foglalkozik. A Microsoft 2016-ban adta el a mobiltelefon üzletágat a Nokia egykori vezető munkatársai által alapított HMD vállalatnak, amely egyúttal márkanév használati szerződést is kötött a Nokia céggel.

A Counterpoint Research piackutató cég kimutatása szerint 2017-ben az alacsony árkategóriás egyszerű mobiltelefonok piacán a Nokia márka bonyolította a legnagyobb forgalmat. A márka az első évében a 11. helyet szerezte meg az okostelefonok világpiaci rangsorában is.