Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alulméretezett álom marad a zsebprojektor

2018.06.02. 15:56

Nagyjából egy évtizede mindenki azt próbálta elhitetni velünk, hogy jönnek az apró, ultrahordozható projektorok, és ez lesz a képi megjelenítés jövője. A várt forradalom azóta is folyamatosan elmarad, az otthonunktól távol ma is inkább a laptopok kijelzőjét nézzük, nem falra vetett pixeleket. A kihűlt koncepciót most a Sony próbálja életre kelteni az MP-CD1 zsebvetítővel. Ezt hasonlítjuk össze a hordozhatóság másik végletén lévő Epson EB-1795F projektorral.

Megvalósított álmok?

Ha egyetlen pillanat alatt kéne dönteni, hogy milyen projektort használnánk, akkor a Sony MP-CD1 azonnal győzne,

minden benne van, amit egy projektorban látni szeretnénk.

Szép a formája, alig nagyobb egy tenyérnél, nagyon könnyű, és működik aksiról is. Valljuk be, van némi bája annak, ha egy tárgyaláson az ember a zakójából rántja elő a projektorát. Ennek pont az ellenkezőjét tudjuk elmondani az Epsonról. Kézzel-lábbal tiltakoznánk ellene, annyira steril irodai gép, vastag kábelekkel és kőkorszaki csatlakozókkal.

Sony MP-CD1

A telefon méretű kivetítő képe 854x480 pixel felbontású, ami nagyjából a dvd minőségének felel meg, csak egy kicsit szélesebb, 16:9 képarányú (hivatalosan FWVGA néven ismert). Ezt akár 120 colos képátlóval is a falra vethetnénk, de ekkora méretben a minőség már kevésbé pöpec. Érdemes 60-70 colos méretnél maradni, ami másfél-két méretes faltávolsággal érhető el, ebben az esetben még elég jó a fényereje.

Kinézetre dögös, a vetített látvány kevésbé

Maximális méretnél a pixelek túl nagyok, és csak teljesen elsötétített szobában élvezhető a látvány. Túl nagy kontrasztarányt se várjunk tőle, ezt a projektort nem mozizásra találták ki, hanem üzletembereknek szerettek volna készíteni egy segédeszközt, hogy változatos helyeken tudjanak prezentációt tartani.

Az MP-CD1 automatikusan megpróbálja korrigálni a kép torzulásait, ha nem pont merőlegesen vetítünk a falra, és ez többé-kevésbé össze is jön. Fókuszálni azonban kézzel kell, a kütyü bal oldalán megtalálható csúszka segítségével. Érdemes magunkkal vinni a vetítéshez egy asztali tripodot, úgy kevesebbet kell a kitámasztással vacakolni, és könnyű beállítani a megfelelő vetítési irányt. Olyan állványt kell választani, ami stabilan megáll akkor is, amikor be van kábelezve az eszköz.

A videójelet hdmi porton kell a projektorra juttatni. Ebbe beledughatunk egy Chromecast vagy Miracast adaptert, ha inkább vezeték nélkül szeretnénk tartalmat küldeni, ezeket el tudjuk látni árammal az MP-CD1 usb portjáról. Csak azt kell észben tartani, hogy így gyorsabban merül az aksi.

A hangok megszólaltatásában kevésbé erős az MP-CD1, a beépített egywattos mono hangszóró legfeljebb arra jó, hogy lejátsszunk rajta egy-egy rövidebb videoklipet. Ha mégis házimozizásra vetemednénk, akkor az élvezhetőbb lesz a jackdugóval rákötött külső hangszóróval. Hangerőállító nincs a projektoron, ezt a lejátszó eszközön kell szabályozni.

Majdnem 3 órán át mozizhatunk vele

Ennyit bír a beépített 5000 mAh-s aksi, ám a zsebprojektor apró méretéből fakadóan nagy esély van rá, hogy elfér mellett a táskában még egy 10-15 ezer mAh-s külső akku, hogy külső kijelzőként használjuk a szoba falát, vagy esetleg végigvigyünk egy sorozatnéző maratont. Más kérdés, hogy tényleg ezt akarjuk-e. A filmek valószínűleg jobban mutatnak a laptopon, az MP-CD1 pedig maradhat a zsebben, ahová tervezték.

  • Ár: 130 000 forint
  • Célcsoport: az üzletember, akinek nincs sok pénze, mert mindig elveri ilyen kütyükre.

A Sony MP-CD1 életre kelti az ultrahordozható projektorok koncepcióját, de leragad a múltban, a felbontása utoljára 1998-ban volt menő, amikor kijött a dvd szabvány. Buñuel és Pasolini rajongóinak még megfelel, az Avengers-Transformers látványfilmekhez kevésbé. Az is elgondolkodtató, hogy hol és milyen üzletemberek vennék hasznát egy ilyen eszköznek. A legtöbb irodában komolyabb projektor van a tárgyalókban, szabadon elérhető porttal, és csak rá kell kötni a laptopot. A kávézókban pedig ritkán találni szabad, egyszínű falfelületet a vetítéshez.

Epson EB-1795F

A vaskosabb laptopméretű projektor igencsak kilógna a zsebből és lehúzná a gatyát, de azért egy nagyobb laptoptáskában vagy hátizsákban simán elfér a gépünk mellett, és az 1,8 kilogrammos súlya elviselhető teher. Bár céges felhasználásra készült, vonzó lehet benne a lapos kialakítása: feleolyan magas, mint az Epson hasonló tudású otthoni projektorai (például a TW650). Simán el tudjuk rejteni egy fiókban, amikor nincs rá szükségünk. Hátránya, hogy a vékony kialakítás miatt kisebb ventillátort kapott, miközben a kibocsátott hőmennyiség hasonló, ezért az üzleti gépnek valamivel zajosabb a működése.

Az Epson 1795F full HD képet vetít a falra, és lenyűgözően fényes, még gazdaságos módban is. A fókuszt és a torzításokat automatikusan kezeli, pár pillanat alatt éles lesz a kép. Ennél a projektornál 120 colos képátlóra is érdemes lőni, fényes és éles marad a tartalom. Nem muszáj teljesen lesötétíteni a szobát, úgy is élvezhető az adás.

Portokban nem túl válogatós, sőt, egy kissé konzervatív. Nehéz elképzelni, hol van szükség manapság rca videós bemenetre, és a vga port is kezd kikopni a mindennapjainkból. Van azonban hdmi, és az Epson saját szoftverével a Windows 10 vezeték nélkül is át tudja sugározni a képét.

Ezt a fajta vezeték nélküli csatlakozást azonban videózásra nem annyira javasoljuk, előfordulhatnak akadozások. Mobillal jobb a helyzet, van beépített Miracast-támogatás, és Chromecast is ráköthető.

Ennek a projektornak is a hang a gyengéje, az egywattos hangszóró helyett külső egységet érdemes használni.

  • Ár: 460 000 forint
  • Célcsoport: üzletemberek és cégek, akik sok pénzt tudnak elkölteni hasznos eszközökre

Az Epson projektora rendelkezik azzal a tudással és vetítési minőséggel, amit szívesen látunk egy projektorban, de az elavult portoktól jó volna megszabadulni, úgy talán a méretet is tovább lehet csökkenteni.

Álom marad a zsebmozi

A Sony egész jó projektort épített, de nagy adag fanatizmus kell hozzá, hogy beruházzunk egy ilyen eszközbe, mert a képminőség terén nem történt forradalmi változás a korábbi évekhez képest. De még a viszonylag jó súlyú lcd-s és full hd kivetítők sem különböznek sokban a nagyobb méretű társaiktól. Így pedig kevés érv szól amellett, hogy ne egy asztalinak szánt, kicsit bucibb és nehezebb, ám jóval olcsóbb projektort válasszunk.