A Microsoft megveszi a GitHubot

2018.06.04. 08:42

A Microsoft felvásárolja a fejlesztők körében népszerű kódmegosztó platformot, a GitHubot – írja a Bloomberg az üzletet ismerő, név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva, akik szerint már hétfőn jöhet a hivatalos bejelentés is.

A GitHubot rengeteg fejlesztő használja a projektjeik kódjának tárolására és kollaborációra, 27 millióan osztanak meg rajta 80 millió kódkészletet. A cég azonban az utóbbi időben masszívan veszteséges volt, és kilenc hónapja vezérigazgatót keresnek.

Bár eredetileg a Microsoftot is a szoftverfejlesztőknek szánt eszközök létrehozására alapították, a cég az azóta eltelt évtizedekben a cég a világ egyik legnagyobb techcégévé nőtte ki magát, és mivel sokáig a Windows, az Office és a hasonló zárt fejlesztésű szoftverei jelentették a fő bevételi forrását, meglehetősen kritikusan viseltetett az olyan nyílt forráskódú fejlesztésekkel szemben, amilyeneket a GitHub platformja is támogat.

Ez azonban az utóbbi években némileg változott, mióta Satya Nadella vezérigazgató alatt a cég új stratégiai irányt vett. A Microsoft manapság több nyílt fejlesztést támogat, illetve használ fel maga is – olyannyira, hogy mára a ők a GitHubot használó egyik legtermékenyebb fejlesztői csapat. A Bloomberg egy forrása szerint a vevők kereső GitHub éppen azért választotta a Microsoftot, mert tetszett nekik Nadella tevékenysége és az általa mutatott irány.

A felvásárlás részletei egyelőre nem ismertek. A GitHub a legutóbbi, 2015-ös becslések szerint 2 milliárd dollárt (547,5 milliárd forintot) ért.

Frissítés:

A Microsoft végül valóban megtette hétfőn a hivatalos bejelentést, eszerint 7,5 milliárd dollárt (2 ezermilliárd forintot) adtak a GitHubért.  • Hírek
  • Személyi kölcsön