Árpád
-2 °C
4 °C

A Microsoft megveszi a GitHubot

2018.06.04. 08:42

A Microsoft felvásárolja a fejlesztők körében népszerű kódmegosztó platformot, a GitHubot – írja a Bloomberg az üzletet ismerő, név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva, akik szerint már hétfőn jöhet a hivatalos bejelentés is.

A GitHubot rengeteg fejlesztő használja a projektjeik kódjának tárolására és kollaborációra, 27 millióan osztanak meg rajta 80 millió kódkészletet. A cég azonban az utóbbi időben masszívan veszteséges volt, és kilenc hónapja vezérigazgatót keresnek.

Bár eredetileg a Microsoftot is a szoftverfejlesztőknek szánt eszközök létrehozására alapították, a cég az azóta eltelt évtizedekben a cég a világ egyik legnagyobb techcégévé nőtte ki magát, és mivel sokáig a Windows, az Office és a hasonló zárt fejlesztésű szoftverei jelentették a fő bevételi forrását, meglehetősen kritikusan viseltetett az olyan nyílt forráskódú fejlesztésekkel szemben, amilyeneket a GitHub platformja is támogat.

Ez azonban az utóbbi években némileg változott, mióta Satya Nadella vezérigazgató alatt a cég új stratégiai irányt vett. A Microsoft manapság több nyílt fejlesztést támogat, illetve használ fel maga is – olyannyira, hogy mára a ők a GitHubot használó egyik legtermékenyebb fejlesztői csapat. A Bloomberg egy forrása szerint a vevők kereső GitHub éppen azért választotta a Microsoftot, mert tetszett nekik Nadella tevékenysége és az általa mutatott irány.

A felvásárlás részletei egyelőre nem ismertek. A GitHub a legutóbbi, 2015-ös becslések szerint 2 milliárd dollárt (547,5 milliárd forintot) ért.

Frissítés:

A Microsoft végül valóban megtette hétfőn a hivatalos bejelentést, eszerint 7,5 milliárd dollárt (2 ezermilliárd forintot) adtak a GitHubért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?