Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Hatszor olcsóbban vonja ki a szén-dioxidot a levegőből egy új technológia

2018.06.08. 15:14

Sokkal olcsóbban lehet a szén-dioxidot kivonni a levegőből egy kanadai cég új fejlesztésével – írja az MTI.

Az Amerikai Fizikusok Társasága egy 2011-es tanulmányában 600 dollárra becsülte egy tonna szén-dioxid kivonását közvetlenül a levegőből. A Carbon Engineering szerint létező technológiák alkalmazásával ezt a költséget látványosan sikerült csökkenteniük.

A Joule szaklapban közölt friss tanulmányban a cég kutatói azt írták, tonnánként 100 dollárnál (27 ezer forintnál) kisebb összegért képesek egy tonna szén-dioxidot kivonni a levegőből.

Az új módszer tehát hatszor olcsóbb lenne a jelenleginél.

A tudósok kissé gyanakodva tekintenek azokra a találmányokra, amelyek veszélyesnek tűnnek és amelyekkel el lehetne vonni a figyelmet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének nehéz feladatáról. Voltak már tervek űrbéli nappajzs építésére és arra is, hogy a tengerbe szén-dioxidot magába szívó anyagot telepítsenek.

Ennél nagyobb jelentőségűnek tekintik a szén-dioxid kivonását a légkörből, ami a zöld növények tevékenységét utánozná. Az elképzelést az 1990-es évek közepén dolgozta aki egy Klaus Lackner nevű tudós, azóta néhány technológiai cég költséges prototípusokat fejlesztett ki ennek alapján.

A kanadai Carbon Engineering – Bill Gates és egy kanadai befektető finanszírozásával – 2015 óta működteti a levegőből napi egy tonna szén-dioxidot kivonó eljárás prototípusát. A levegőt ventilátorokkal teli hűtőtoronyba szívják be, ott speciális folyadékkal találkozik, amely reakcióba lép a levegő szén-dioxidjával. Számos technológiai lépés után tisztább szén-dioxidot vonnak ki ebből, a gázt felszívó folyadék pedig visszatér a légtérbe, ahová a szennyezett levegőt szívják.

David Keith, a Harvard Egyetem kutatója, a cég alapítója elmondta, a fejlesztés iránya, hogy a kivont gázt nyersanyagként használják szintetikus folyékony üzemanyag előállítására. Jelenleg napi egy hordóval állítanak elő az új üzemanyagból, megújuló energia felhasználásával, a tiszta szén-dioxidot a vízből származó hidrogénnel vegyítve.