Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyomkövetőt kap minden új autó Kínában

2018.06.14. 12:02

Egyre több területen ellenőrzi állampolgárait a kínai állam. A hírek szerint a hatóságok nem elégednek meg az arcfelismerő kamerarendszerek telepítésével, az emberek autós mozgását is szeretnék nyomon követni.

Július elsejétől a közbiztonsági minisztérium illetékesei áttekintik azt az új programot, ami RFID (rádiófrekvenciás azonosító) chip beépítését tenné kötelezővé az újonnan forgalomba helyezett gépjárművek szélvédőibe, írja a Quartz a Wall Street Journal értesülésére hivatkozva.

Az eufemisztikusan elektronikus rendszámtáblának is nevezett chipet 2019-től lesz kötelező beépíteni, és a hatóság szerint az autók nyomon követésének elsődleges célja az, csökkentsék a közlekedési dugókat. Ehhez több százezer chipolvasó egységet telepítenek majd az utak mentén. Az autókövető rendszert 2016-ban kezdték tesztelni Kína egyes részein, így például Pekingben és a Hszincsiang régióban is, a nagy kínai IT és telekom cégek közül a mostanában kissé megviselt ZTE is benne van a fejlesztésben.

Bár maga a technológia másutt is megjelent már (pl. autópályákon az automata fizetőkapuknál), ilyen tömegben kissé nyomasztónak tűnik, tekintettel az egyre inkább a totális kontroll felé haladó kínai államra. Ilyen szempontból különösen aggasztó, hogy a tesztidőszak egyik helyszíne pont az államilag elnyomott ujgur autonóm terület.