Olivér
4 °C
8 °C

20 éves a netezésre született Windows 98

gifkeszclk.gif
2018.06.24. 23:37

Húsz éve, 1998. június 25-én jelent meg a boltokban a Windows 98, éppen amikor az internetezés világszerte terjedni kezdett, és ebben az operációs rendszerben már alapból minden összetevő megvolt ahhoz, hogy feltárcsázzuk a netszolgáltatónkat. A Microsoft-vezér Bill Gates április 20-án élőben bemutatta a rendszert Chris Capossela alelnökkel, és ez lett minden idők leghíresebb rendszerleállása:

demó közben beütött a kék halál

A csúnya leégés az egész világhoz eljutott, leadták a tévék, és a videó évekkel később is terjedt a netes fórumokon. Erről az esetről pár éve nekünk is mesélt Chris Capossela egy interjúban.

Akkoriban még olyan lendületesen fejlődtek a számítógépek, hogy a Windows 98 lett a Microsoftnál az egyik legrövidebb életű verzió. A megjelenése után egy évvel kiadtak egy javított második - Second Edition, SE - változatot, aztán 2000-ben megjelent a jókora bukásként elkönyvelt Windows ME, majd 2001 őszén megérkezett az XP, a Microsoft legnépszerűbb oprendszere.

Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a Win98 jelentéktelen fejezet volt, pedig hatalmas változásokat hozott a Microsoft és a felhasználók életében.

win98.png

Integrálták az Internet Explorert

Ez volt a Microsoft legveszélyesebb és legfontosabb húzása, amivel sikerült kicsinálnia az összes rivális böngészőt, és pont emiatt éveken át pereskedhetett a monopóliumának rosszindulatú kihasználásáért. A Microsoft ellen 1998. május 18-án, tehát a Windows 98 megjelenése előtt elindított trösztellenes pernek évekre visszamenő előzménye volt, és az új operációs rendszer csak olaj volt a tűzre, hiszen ennek már szerves része volt az Internet Explorer 4.0. Ez is megszilárdította az Internet Explorer fölényét a böngészők piacán, és a riválisok hamarosan lehúzhatták a rolót.

Ezen kívül a Windows 98 része volt még az Outlook Express email-kliens, a Microsoft Chat és a Personal Web Server, szóval a Microsoft átfogó webes csomagot adott a felhasználóknak. Az Internet Explorer mélyen beépült a rendszerbe, ez támogatta az Active Desktop nevű megoldást.

Az Active Desktop a modern okostelefonokon megjelenő widgetek, programmodulok elődje

A Windows Asztalon automatikusan frissülő HTML tartalmakat lehetett elhelyezni, például híreket, részvényárfolyamokat. Oké, az akkori csigalassú netsebességen ilyesmire csak a nagyon bátrak vállalkoztak, de a lehetőség már 20 éve ott volt, hogy a böngésző megnyitása nélkül hozzáférjünk online tartalmakhoz.

Frissítés érkezett

Ha egyetlen dolgot kell megnevezni, ami a Microsoft rendszerein a legtöbb kínt okozza, akkor az csakis a Windows Update lehet. Az online frissítés lehetősége a Windows 98-ban jelent meg, akkor még csak webes alkalmazásként, ezzel lehetett újabb témákat, játékokat és eszközmeghajtókat letölteni a gépre (a Windows 95 utólag kapott hozzáférést a szájthoz). 

Biztonsági javításokat is kiadtak, például a hírhedt Y2K hibához

Az eredeti cél az volt, hogy izgalmas újdonságokat terjesztenek majd az Update segítéségével, ám hamar kiderült, hogy a rendszerhibák javításait is hatékonyan el lehet így juttatni a felhasználókhoz. Ez segített megoldani a 2000-es évszámhoz kapcsolódó bugot, ami miatt a naptárak és a programok beépített számlálói megbolondultak volna az ezredfordulótól, és az 1900-as évre ugrottak volna vissza 2000 helyett.

Ebben a frissítési eljárásban akkoriban óriási veszélyforrást is láttak, hiszen egy támadó a frissítőszerverek vagy a netes hozzáférés rosszindulatú manipulálásával simán képes lett volna trójaikat, vírusokat és más kártékony kódokat kiküldeni a netezők számítógépeire. A Microsoft azonban úgy véli, a Windows Update volt az a funkció, amely nagyban hozzájárult a Windows 98 sikeréhez.

Egerek és egyebek

Az átlagos otthoni számítógépező szemében a Windows 98 hardvertámogatása is felért egy kisebb csodával. Viszonylag friss technológia volt az usb (az 1.0-s szabvány 1996-ban jelent meg!), és ezen az oprendszeren már az egerek és billentyűzetek is lehettek usb-sek, nem kellett a béna PS/2-es portokat használni, megjelentek az erővisszacsatolásos játékkontrollerek, az usb elosztókra nyomtatókat, szkennereket lehetett rákötni.

Volt beépített dvd-támogatás, a rendszer kezelte a digitális kamerákat, előre fel volt telepítve a Flash és a Shockwave Player

A Windows 98-ban sok mindent optimalizáltak, de az átlag felhasználónak legfeljebb olyan dolgok lehettek fontosak, hogy a számítógép gyorsabban kikapcsolt, és a vadiúj Disk Cleanup segített törölni a fölösleges fájlokat. Aki egy kicsit profibb volt, az a hatékonyabb töredezettségmentesítést, a regisztrációs adatbázis tisztítását és a fölöslegesen futó programok kigyomlálását is élvezhette a Windows 98-ban.

Ezt nyújtja ma a Windows 98

Nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy legalább egy pillantást vessek a régi rendszerre, úgyhogy sorozatos szentségtörést követtem el: egy Macbookon futó legfrissebb Ubuntu Linuxon, virtuális gépre telepítettem a torrentboltból kölcsönvett oprendszert. Remélem ezért nem veszi le a fejemet a mostanában is aktív szoftverrendőr BSA. Aki a minimális kockázatot is kerülni szeretné, ide kattintva a böngészőjében újra átélheti a Windows 98-élményt.

A Windows 98 virtuális gépben futtatva természetesen sokkal gyorsabb, mint ahogyan az akkori ajánlott minimális konfiguráción, egy 486 DX2-es és 66 MHz-es processzoron futott. Ennek hála elkerülhetjük a hosszú percekig tartó várakozást, amíg betölt egy-egy funkció, és egy percen belül akár többször újraindíthatjuk a gépet. Erre szükség is volt, hogy az alapértelmezett VGA felbontás helyett, ami 640×480 pixelen vetíti elénk a Windowst, legalább 800×600-ig fel tudjuk tornászni a felbontást. Jó sok szenvedéssel, mert a virtuális gép valamiért nem szerette a videokártya és a monitor driverének megváltoztatását.

Ezen a felbontáson már be tudtam tölteni pár korabeli cikkeket, például a CNN weboldalán a Windows 98-ról.

Képernyőkép – 2018-06-20 13-34-28.png

A CNN-en az archív cikk a megjelenésében is a korabeli technológiához van igazítva, fantasztikus 16 színre és SVGA monitorokra optimalizált felülettel, és olyan közösségi megosztási lehetőségekkel, mint az email és a nyomtatás. Sajnos az akkori hirdetések már nem jelennek meg, pedig az is sokat elárulna a korról.

A Windows 98-at persze csak akkor érdemes újra elővenni, ha valamilyen akkor népszerű játékot szeretnék újra futtatni, mondjuk az eredeti Half-Life-ot, Starcraftot, Unrealt, vagy a Grim Fandangót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?