Jolán
2 °C
4 °C

Terepen is jól jár az új robotprotézis

2018.06.27. 12:03

Sokféle megközelítéssel próbálnak a kutatók egyre jobb végtagprotéziseket építeni, de a természetes mozgás kifinomult utánzása nem minden esetben jön össze. Ez különösen igaz akkor, amikor a művégtaggal kisegített embernek egyenetlen terepen, esetleg lépcsőn kell haladnia. A hollandiai Vanderbilt Egyetem kutatói évekig tartó kísérletezéssel arra jöttek rá, hogy egy okosbokával tudnának jobb eredményeket elérni, vagyis egy olyan mesterséges ízülettel, aminek a mozgását számítógép vezérli.

Kipróbáltam a hidraulikus bokákat, amelyekben nincs mikroprocesszor, de nagyok, nehezek és kényelmetlenek voltak 

-  mondta Mike Sasser, aki éveken át együttműködött az egyetemmel, hogy együtt tökéletesítsék a bal lábát helyettesítő művégtagot. Sasser abban látja a lényeges különbséget, hogy a robotizált művégtag magától megemeli a lábujjakat, amikor arra van szükség.

A Michael Goldfarb laboratóriumában összerakott robotláb olyan nagy mértékben tud alkalmazkodni a környezetéhez, hogy többféle cipő viselhető vele - elegáns lapostalpúak és futócipők is. A láb magától kitalálja, hogy mi a felhasználó szándéka, felismeri a lejőt és a lépcsőket, és ezekhez igazítja a lábfej állását. Ennek hála a felhasználók meg tudják tartani az egyensúlyukat, és magabiztosan tudnak járni - írja az egyetem a weboldalán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?