Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

A szuperhős kaszkadőrt áram hajtja

2018.06.29. 14:45

Egy primitív pálcikaemberrel kezdődött a Disney Resarch kutatói által elindított Stuntronics projekt, most viszont már megtévesztően emberszerű robotokat katapultálnak a háztetők fölé, hogy eljátsszák a szuperhősös filmek legveszélyesebb jeleneteit. Gyakorlatilag arról van szó, hogy kifejlesztettek egy robot kaszkadőrt, ami garantáltan nem fogja kificamítani a bokáját, vagy ha mégis, akkor azt a műszaki gárda meghegeszti, és nem áll le forgatás kórházi lábadozás miatt.

A Disney által közzétett rövid videóból az is egyértelműen átjön, hogy a gyorsulásmérővel, giroszkóppal és lézeres távolsgámérő szenzorokkal felszerelet gépezet, ha jól van beleprogramozva a mozdulat, akár első nekifutásra teljes hidegvérrel és tökéletesen pózol több tíz méteres magasságban. Megteheti, mert eközben nem befolyásolja semmiféle túlélési ösztön, egy pillanatra sem kell azzal foglalkoznia, hogy túlélje az esést.

A robotok segítségével élethű jeleneteket lehet leforgatni, amiben tökéletesen működnek a fizika törvényei, és a háttérben is valódi a környezet, csak ruhát és arcot kell utólag ráilleszteni a levegőben röpködő bábura az utómunka során.

A Disney végső célja, hogy két lábon járó robotokat tudjon használni a forgatásokon, ami sokkal megnyugtatóbb felhasználási módja az ember formájú robotoknak, mint bármi, amit a hadiiparral kapcsolatban álló Boston Dynamicstól valaha is láttunk.

(TechCrunch)