Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A szuperhős kaszkadőrt áram hajtja

2018.06.29. 14:45

Egy primitív pálcikaemberrel kezdődött a Disney Resarch kutatói által elindított Stuntronics projekt, most viszont már megtévesztően emberszerű robotokat katapultálnak a háztetők fölé, hogy eljátsszák a szuperhősös filmek legveszélyesebb jeleneteit. Gyakorlatilag arról van szó, hogy kifejlesztettek egy robot kaszkadőrt, ami garantáltan nem fogja kificamítani a bokáját, vagy ha mégis, akkor azt a műszaki gárda meghegeszti, és nem áll le forgatás kórházi lábadozás miatt.

A Disney által közzétett rövid videóból az is egyértelműen átjön, hogy a gyorsulásmérővel, giroszkóppal és lézeres távolsgámérő szenzorokkal felszerelet gépezet, ha jól van beleprogramozva a mozdulat, akár első nekifutásra teljes hidegvérrel és tökéletesen pózol több tíz méteres magasságban. Megteheti, mert eközben nem befolyásolja semmiféle túlélési ösztön, egy pillanatra sem kell azzal foglalkoznia, hogy túlélje az esést.

A robotok segítségével élethű jeleneteket lehet leforgatni, amiben tökéletesen működnek a fizika törvényei, és a háttérben is valódi a környezet, csak ruhát és arcot kell utólag ráilleszteni a levegőben röpködő bábura az utómunka során.

A Disney végső célja, hogy két lábon járó robotokat tudjon használni a forgatásokon, ami sokkal megnyugtatóbb felhasználási módja az ember formájú robotoknak, mint bármi, amit a hadiiparral kapcsolatban álló Boston Dynamicstól valaha is láttunk.

(TechCrunch)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?