Erzsébet
1 °C
4 °C

Hamis androidos Fortnite-tal próbálják lenyúlni a gémereket

2018.07.04. 14:06
A Fortnite fejlesztői a nyárra ígérték az androidos verziót, de a hamis változatok már elkezdtek terjedni. Ezek a pénzünkre és a telefon biztonságára is komoly veszélyt jelenthetnek.

A Fortnite Battle Royale nevű játék óriási sláger az elmúlt hónapokban. A lövöldözős játékban 100-an akcióznak egyszerre, és az az egyszerű szabály, hogy az utolsó élve maradó a győztes.

Iszonyú népszerű

A játék tavaly szeptemberben indult, iOS-es verzióját hosszú ideig csak meghívóval lehetett játszani. Idén április elején tették szabaddá a regisztrációt, azóta a becslések szerint napi egymillió dolláros bevételt generált. A játék népszerűségét – és azt a tényt, hogy az androidos verzió még várat magára – kihasználva számos hamis változat jelent meg az interneten. A fejlesztőknek nincs könnyű dolguk: Android operációs rendszerből, és főleg azt futtató telefonból sokféle van a piacon, a játéknak pedig az összes változaton működnie kell.

A játékosok türelmetlenségét azonban a csalók könnyen kihasználják. A YouTube-hoz hasonló videómegosztó portálokon tucatjával találni olyan videókat, melyek a Fortnite telepítési utasításait tartalmazzák. Ezek a videók főleg a fiatalabb játékosokat célozzák meg, akik a szünidőben szüleik eszközein gyakran felügyelet nélkül játszanak. A hamis játékok nem a hivatalos Play áruházból, hanem az áruházat megkerülve, internetről letöltött telepítő segítségével kerülnek fel az androidos eszközökre.

A pénzünk is bánhatja

A hamisított Fortnite alkalmazásokat elemző G DATA szakértői háromféle csalási forgatókönyvvel találkoztak.

  1. A hamisított weboldalakon a Fortnite alkalmazást ígérik a játékosoknak, és elkérik a felhasználók mobiltelefonszámát. Az apróbetűs részből derül csak ki, hogy a játékot letöltők ezzel egy heti 3-7 eurós (990-2300 forint) előfizetésre bólintanak rá.
  2. Hasonlóan rossz eset, amikor a hamis alkalmazást telepítve egy RAT alkalmazást, vagyis Remote Access Trojant – távoli elérésű trójait – is felteszünk a mobilra, mely teljes hozzáférést biztosít a bűnözőknek a gépünkhöz. Így a telefonról bármilyen adat kinyerhető vagy további kártevőt telepíthetnek a készülékre.
  3. Egy harmadik forgatókönyvben más fejlesztők a játék népszerűségét kihasználva saját alkalmazásukat igyekeznek felfuttatni.
maxresdefault (1)
Fotó: epicgames

Nem ez az első eset, hogy egy játék körüli felhajtást kihasználnak a bűnözők, a Pokémon Go megjelenésekor is fertőzött verzió keringett a torrent oldalakon.

És a csalások ellen hogy tudunk védekezni? A G DATA szakemberei kiemelik, hogy noha a hivatalos áruházba is becsúsznak káros alkalmazások, azért az oda bekerülő appokat ellenőrzik. Ezért érdemes csak hivatalos forrásból származó játékokat letölteni. Mobilszolgáltatónknál be lehet állítani, hogy az SMS-előfizetéseket ne engedélyezze, ahogy az emelt díjas vásárlásokat sem, ezzel megvédhetjük magunkat a nem kívánt kiadásoktól. A gyerekeknek csak felügyelet mellett engedjük a telefonok használatát, és védjük jelszóval azokat. Végül érdemes biztonsági megoldást is telepíteni az androidos telefonokra.

A cikk eredetileg az IT Cafén jelent meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?