Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Hamis androidos Fortnite-tal próbálják lenyúlni a gémereket

2018.07.04. 14:06
A Fortnite fejlesztői a nyárra ígérték az androidos verziót, de a hamis változatok már elkezdtek terjedni. Ezek a pénzünkre és a telefon biztonságára is komoly veszélyt jelenthetnek.

A Fortnite Battle Royale nevű játék óriási sláger az elmúlt hónapokban. A lövöldözős játékban 100-an akcióznak egyszerre, és az az egyszerű szabály, hogy az utolsó élve maradó a győztes.

Iszonyú népszerű

A játék tavaly szeptemberben indult, iOS-es verzióját hosszú ideig csak meghívóval lehetett játszani. Idén április elején tették szabaddá a regisztrációt, azóta a becslések szerint napi egymillió dolláros bevételt generált. A játék népszerűségét – és azt a tényt, hogy az androidos verzió még várat magára – kihasználva számos hamis változat jelent meg az interneten. A fejlesztőknek nincs könnyű dolguk: Android operációs rendszerből, és főleg azt futtató telefonból sokféle van a piacon, a játéknak pedig az összes változaton működnie kell.

A játékosok türelmetlenségét azonban a csalók könnyen kihasználják. A YouTube-hoz hasonló videómegosztó portálokon tucatjával találni olyan videókat, melyek a Fortnite telepítési utasításait tartalmazzák. Ezek a videók főleg a fiatalabb játékosokat célozzák meg, akik a szünidőben szüleik eszközein gyakran felügyelet nélkül játszanak. A hamis játékok nem a hivatalos Play áruházból, hanem az áruházat megkerülve, internetről letöltött telepítő segítségével kerülnek fel az androidos eszközökre.

A pénzünk is bánhatja

A hamisított Fortnite alkalmazásokat elemző G DATA szakértői háromféle csalási forgatókönyvvel találkoztak.

  1. A hamisított weboldalakon a Fortnite alkalmazást ígérik a játékosoknak, és elkérik a felhasználók mobiltelefonszámát. Az apróbetűs részből derül csak ki, hogy a játékot letöltők ezzel egy heti 3-7 eurós (990-2300 forint) előfizetésre bólintanak rá.
  2. Hasonlóan rossz eset, amikor a hamis alkalmazást telepítve egy RAT alkalmazást, vagyis Remote Access Trojant – távoli elérésű trójait – is felteszünk a mobilra, mely teljes hozzáférést biztosít a bűnözőknek a gépünkhöz. Így a telefonról bármilyen adat kinyerhető vagy további kártevőt telepíthetnek a készülékre.
  3. Egy harmadik forgatókönyvben más fejlesztők a játék népszerűségét kihasználva saját alkalmazásukat igyekeznek felfuttatni.
maxresdefault (1)
Fotó: epicgames

Nem ez az első eset, hogy egy játék körüli felhajtást kihasználnak a bűnözők, a Pokémon Go megjelenésekor is fertőzött verzió keringett a torrent oldalakon.

És a csalások ellen hogy tudunk védekezni? A G DATA szakemberei kiemelik, hogy noha a hivatalos áruházba is becsúsznak káros alkalmazások, azért az oda bekerülő appokat ellenőrzik. Ezért érdemes csak hivatalos forrásból származó játékokat letölteni. Mobilszolgáltatónknál be lehet állítani, hogy az SMS-előfizetéseket ne engedélyezze, ahogy az emelt díjas vásárlásokat sem, ezzel megvédhetjük magunkat a nem kívánt kiadásoktól. A gyerekeknek csak felügyelet mellett engedjük a telefonok használatát, és védjük jelszóval azokat. Végül érdemes biztonsági megoldást is telepíteni az androidos telefonokra.

A cikk eredetileg az IT Cafén jelent meg.