Meghalt Finta László, az Ikarus legendás formatervezője

2018.07.04. 11:43

Meghalt Finta László, az Ikarus legendás formatervezője, az Ikarus 200-as sorozat megálmodója. A Munkácsy Mihály-díjas formatervező 84 éves volt.

Az Ikarus 200-as sorozat a mai napig a világ legnagyobb darabszámban eladott autóbusztípusa. Mint az Omnibusz szakmatörténeti blog írja,  az Ikarus 200-as formaterve a mai autóbuszok formájának ősanyja. Megfogalmazásuk szerint

Finta László tökéleteset alkotott, ugyanis időtálló formát sikerült alkotnia azzal, hogy az autóbusz szögletes kialakítását sikerült a lágyabb vonalvezetés esztétikai élményével ötvöznie.

A típust 1969-ben Nizzában a luxus kategória szépségdíjával, 1971-ben a Monte-Carló-ban a Monacói Herceg Ezüstserleg-nagydíjával tüntették ki.

Finta László 1954-ben gépipari technikumot végzett. Bár iparos családból származott, és már gyerekkorában bolondja volt az autóknak, politikai okokból csak úgy kerülhetett be, hogy szülei lefizettek valakit. Eddigre apja műhelyét államosították, ő pedig egyetemre már sehogy sem kerülhetett, mert mint írásban is megkapták:„Tekintettel az Ön múltbéli anyagi helyzetére, fia egyetemi felvételi kérelmének nem adok helyt, bár a bizottság felvételét javasolta.”

Így is a magyar közlekedésipar elsőszámú formatervezője lett. A sorkatonaság után, 1957-ben került az Ikarus gyártmányfejlesztési osztályára formatervezőnek, miután levelet írt az Ikarus vezetőségének, csatolva két autóbusztervét. „Felvételét javaslom! Képessége és kedve szerint reményt nyújt arra, hogy elsőrendű karosszéria szerkesztő lesz” – írta erre Hirmann Antal főmérnök, és azonnal felvették a gyárba. 

Évtizedeken át volt a gyár designere, vagy húsz autóbusztípus formatervezésében vett részt. Az ő nevéhez fűződik az 550-es, a legendás 200-as típusokból pedig évtizedeken át tartó sláger lett. 1969-től az 1997-es leállásig 204 399 készült belőlük. A karosszéria egyértelműen hozzá kötődik, mégsem ő és alkotótársai kapták meg a 200-as fejlesztéséért járó Állami Díjat. Finta így is nagy kiállítást kapott az Iparművészeti Múzeumban, a múzeum belsejében egy Ikarus foglalta el a fő helyet. Bár nem szerezhetett diplomát, így is generációkat tanított a Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésmérnöki szakán, tantárgyának híre szájhagyomány útján terjedt.

Finta László temetése  július 12-én, csütörtökön lesz Pomázon, a szülővárosában. Tisztelői azt kérik, jöjjenek el, akik szintén tisztelték a magyar buszgyártás és formatervezés mesterét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport