Olivér
4 °C
8 °C

Magukat embernek tettető robotoknak tettető emberek dolgoznak az AI-cégeknél

2016-10-04 lif 25181907 I2
2018.07.06. 11:38

Hogy futtassunk fel egy mesterséges intelligencia (AI) startupot?

  1. Vegyünk fel minimálbérért embereket, akik aztán majd magukat embernek tettető robotnak tettetik magukat;
  2. Gyűjtsünk befektetői tőkét;
  3. Várjunk, amíg tényleg kifejlesztik a mesterséges intelligenciát.

Egy cinikusabb vélemény szerint sokaknál ez a siker receptje: amikor a csapból is a mesterséges intelligencia folyik, sok cég úgy adja el magát, mintha már rendelkeznének a legújabb, cutting edge technológiával, miközben valójában olcsó munkaerővel végzik el a feladatot. Úgy tűnik tehát, gyakran az emberek veszik el álruhában a munkát a robotoktól, amik valójában még nem is léteznek.

Az, hogy a techcégek sokkal nagyobb mértékben alkalmaznak humán munkaerőt egy csomó területen, a napokban a Google-t érintő botrányban jött elő. Egy friss jelentés miatt ismét előtérbe került, hogy a Google egy csomó külső appnak hozzáférést ad a mondjuk a Gmail-lel regisztráló felhasználók emailjeihez. Ehhez persze ahhoz is szükség van, hogy a felhasználó egy pipával hozzájáruljon a dologhoz, de tudjuk, hogy ez nagyon sokaknál szinte automatikusan történik. (A hozzájárulását utólag is bármikor ellenőrizheti és vissza is vonhatja azt ezen a linken.)

Ez különösen a Facebook – Cambridge Analytica botrány után sokakat önmagában is aggodalommal tölt el. Most azonban az is világosabb lett, hogy gyakran hamis az a szokásos védekezés is, hogy az emaileket úgysem olvashatja el senki, hiszen azokat legfeljebb csak mesterséges intelligencia fésüli át a hirdetésoptimalizálás jegyében.

Mint most fókuszba került, számos applikációnál az emberi fejlesztők is rálátnak a levelekre, már csak azért is, mert nekik kell „felkészíteniük” az AI-t a gépi tanulásra. Valójában azonban nem csak a programozási feladatokról van szó: a tech-cégek jelentős része sokkal nagyobb mértékben hagyatkozik a normál működése során is humán erőforrásra, mint amennyire azt szeretik bevallani.

Az X.ai és a Clara naptári szolgáltatásoknál betanított munkások napi 12 órán át tettek úgy, mintha csetbotként válaszolgatnának a mesterséges intelligenciára előfizető felhasználóknak. Amikor ez 2016-ban a Bloomberg jóvoltából kiderült, arról is lehetett olvasni, hogy a munka monotonitása miatt az alkalmazottak azt várták, hogy mikor fogják tényleg a botok elvenni a munkájukat. Az Amazon Mechanical Turk-ön alapuló recept applikációját a nyilvános szövegek szemben szintén alulfizetett emberi munkások írták át a háttérben.

A jelenségre most a Wall Street Journal hívta fel a figyelmet.

Lényegében a mesterséges intelligenciát imitálják emberi lényekkel

– mondta a hasonló gyakorlatokról Gregory Koberger, a ReadMe alapító-tulajdonosa. Elmondása szerint sokszor ezzel a trükkel próbálják átlépni a startupok a kritikus szintet, tőkét figyelmet és megrendelőket gyűjteni, amikor valójában még semmijük sincs.

Borítókép: szereplők a Westworld című sci-fi sorozatból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?