Cecília
4 °C
6 °C

Az első színes 3D emberi röntgenfelvétel

2018.07.11. 13:05

A világon először készült színes, 3d röntgenfelvétel az emberi testről új-zélandi kutatóknak köszönhetően, akik az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) egy részecskefizikai kísérletekhez fejlesztett technológiáját használták fel a műszerhez – írja honlapján a CERN.

A Medipix nevű technológiát eredetileg arra használták, hogy a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) egyes kísérleteiben a részecskéket észleljék vele és képet alkossanak róluk. Hasonlóan működik, mint egy kamera, de a pixeleket elérő minden egyes részecskét érzékel és megszámol, az eredmény pedig egy nagy felbontású és kontrasztú, nagyon pontos kép.

A két kutató, akik a harmadik generációs Medipix3 csip orvosi felhasználását kidolgozták, apa és fia, Phil és Anthony Butler a Canterbury és az Otago Egyetemről, akik egy évtizeden át fejlesztették a képalkotó műszert. A 3d testszkennert, amelyben a speciális csipet a színes 3d képek létrehozásához szükséges algoritmusokkal egészítették ki, az egyetemekkel közreműködő MARS Bioimaging nevű cég fogja majd piacra dobni.

A képeken a színek az műszer által érzékelt röntgenfotonok különböző energiaszintjeit jelölik, amelyek alapján beazonosíthatók a testrészek különféle alkotóelemei, mint a zsír, a víz, a kalcium, illetve a betegségekre utaló jelek.

Eddig a kutatók a MARS szkennerének egy kisebb változatát használták a rákdiagnosztikára, szív- és érrendszeri betegségek észlelésére, illetve a csont- és ízületi problémák azonosítására. Anthony Butler szerint az első eredményeik azt mutatják, hogy a képalkotó eljárásuk rutinszerű kórházi alkalmazása pontosabb diagnózisok és személyre szabottabb kezelések felé nyithat utat. A következő hónapokban jönnek az első klinikai tesztek, amelyek során új-zélandi ortopédiai és reumatológiai pácienseken fogják bevetni a műszert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?