Jolán
2 °C
4 °C

Lefagyott az Apple kínai cenzúrájától az iPhone

2018.07.11. 14:43

Az Apple 2017-ben építette bele az iOS mobilos operációs rendszerbe azt a funkciót, amely biztosította, hogy ha a rendszert földrajzilag Kínára állították, akkor eltüntette az emojik közül a Kína által független államként el nem ismert Tajvan zászlaját. De mint most kiderült, egy baki miatt a dolog elég rosszul sült el – írja az ITcafé.

Patrick Wardle biztonsági kutató – korábban NSA-alkalmazott – egy tajvani barátja kérésére nézett utána egy problémának: az illető iPhone-ja minden esetben összeomlott, amikor a tajvani zászlót kereste:

taiwancrash.gif
Fotó: Patrick Wardle

Wardle a vizsgálata során megállapította, hogy programozási hibáról van szó, és bizonyos esetekben – nem mindig – a hiba valóban az operációs rendszer összeomlását okozza: az iOS nem hiányzóként kezeli a tajvani zászlót, hanem érvénytelen inputként.

Ez persze vicces, az érintetteknek meg bosszantó, de az esetnek ezen túlmenően biztonsági kockázata is van: az elvi lehetősége megvolt annak, hogy a telefonokat távolról bárki leállíthassa ideiglenesen, ha egy tajvani zászlót tartalmazó üzenetet küld a felhasználónak.

Wardle tájékoztatta az Apple-t felfedezéséről, és a vállalat a hét elején kiadott rá egy javítást rá.

A fenti teszt képe alapján egyébként az eset a gyakorlatban valahogy így nézhetett ki:

delcomp.gif

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?