Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Orosz kibertámadást hiúsított meg Ukrajna

2018.07.11. 14:17

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megakadályozta, hogy az orosz titkosszolgálatok sikeres kibertámadást hajtsanak végre egy stratégiai fontosságú állami vállalat ellen, amely az ország teljes ivóvíz- és csatornarendszerét látja el a tisztításához szükséges folyékony klórral – írja az MTI az SZBU hivatalos Facebook-oldalának bejegyzése alapján.

Az ország keleti felében, Dnyipropetrovszk megyében lévő Auliban működő klórdesztillációs állomást érte támadás a hálózati rendszeren keresztül.

Az SZBU kiberbiztonsági szakemberei megállapították, hogy a vállalat technológiai folyamatokat irányító és a vészhelyzeteket felismerő rendszereit szándékosan VPNFilter számítógépes vírussal fertőzték meg Oroszország területéről. A rendszerek néhány percig voltak a fertőzésnek kitéve. [...] A vállalat vezetésével szoros együttműködésben sikerült megakadályozni egy potenciális technogén katasztrófát

– idézett az SZBU közleményéből az UNIAN ukrán hírügynökség.

A VPNFilter egy olyan többszintű moduláris rosszindulatú program, amely egyaránt alkalmazható kémprogramként, vagyis adatgyűjtésre és destruktív, azaz károkozó kiberműveletekre is. Az SZBU májusban már észlelte és jelezte, hogy az orosz titkosszolgálatok VPNFilter vírussal készülnek kibertámadásokat végrehajtani ukrán állami és magánvállalatok ellen egyaránt.

A most megtámadott vállalat rendszereiben talált kártevőt lokalizálták és hatástalanították, hogy ne terjedhessen át más, szintén stratégiai fontosságú infrastrukturális létesítmények informatikai rendszereire.

A modern kiberhadviselés jellegzetes és egyik legveszélyesebb frontja egy adott ország kritikus infrastruktúrájának és fontos vállalatainak megtámadása. Az egyik első nagyobb nyilvánosságra került ilyen eset volt az iráni atomprogram ellen bevetett Stuxnet kártevő, de az utóbbi években Ukrajna különösen kedvelt célpontja ezeknek a támadásoknak: 2015 végén az áramszolgáltatást zavarták meg hekkerek, 2017 júniusában pedig a PetrWrap vagy NotPetya nevű zsarolóvírus bénított meg világszerte sok száz céget, de elsősorban ez is ukrán célpontok ellen vetették be – feltehetőleg mindkét akció mögött szintén orosz hekkerek álltak.