Jolán
2 °C
4 °C

Titkosítás alól föloldott légifotókon Magyarország

MG 7198
2018.07.13. 00:16

Kivételesen izgalmas műhelylátogatáson vehettünk részt nemrég a volt FÖMI-ben (az új, teljes nevén: Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály, FTFF). Az apropót az szolgáltatta, hogy már hatodik éve zajlik az a projektmunka, amit egy 2012-es törvény írt elő a FÖMI-nek: a hivatalnak digitalizálnia és publikálnia kell a Magyarország területéről 1959-2007 között készült légifotókat, emellett a munka állagmegóvást és azonosítást is magába foglal.

Az intézmény zuglói épületének egyik eldugott szárnyában található az a légifilmtár, ahol a fent említett negatívokat – több százezer felvételt – tárolják, a szomszédos szobákban pedig folyamatosan zajlik ezek tisztítása és szkennelése. A projekt során 2014. június végéig összesen 61 800 képet digitalizáltak, azonban a hivatal nem hagyta abba a munkát, és a szakemberek azon dolgoznak, hogy a teljes archívum digitalizálása és közzététele megtörténjen.

A folyamatosan bővülő Fentről.hu-n jelenleg körülbelül 120 ezer kép böngészhető és tölthető le ingyenesen (regisztráció után). A Fentről.hu-n található több évtizedes képek nagy része fekete-fehér, de találhatók köztük infravörös és a hagyományos színes felvételek is. A képek révén nyomon követhető a magyar városok fejlődése, a folyók és szigetek változása, épületek, műtárgyak, vasútvonalak, sportlétesítmények épülése vagy éppenséggel eltűnése.

Az oldalon elérhető archív fotók forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatóak, de az izgalmasabb része a projektnek az, hogy a felhasználók részt vehetnek a feltöltött képeken látható települések, objektumok, épületek, tereptárgyak azonosításában, online térképen történő helyreigazításában - ez az úgynevezett georeferálás pontgyűjtő játék formájában zajlik a projekt indulása óta, a legjobbak közösségi munkáját a FTFF évről-évre díjazza. (A játék legutóbbi fordulójában a részt vevők összesen 2596 db képet illesztettek a helyükre, az oldal indulása óta összesen 40 859 db képet georeferáltak felhasználók, ami a teljes digitális állomány közel egyharmada.)

Az alábbi képek segítségével betekinthetnek az olvasók a munka ezen érdekes szeletébe, a 2014-ben zárult uniós projekt végeredménye pedig Fentről.hu légifotós oldalon böngészhető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?