Judit
2 °C
7 °C

Hibrid légitaxit mutatott be a Rolls-Royce

hnwi
2018.07.16. 16:31

Bemutatta saját fejlesztésű EVTOL, azaz elektromos meghajtású, helyből fel- és leszállni képes (electric vertical take-off and landing) kis repülőgép koncepcióját a Rolls-Royce hétvégén, a 2018-as Farnborough Nemzetközi Légiparádén.

A függőleges emelkedést hat propeller teszi lehetővé: a 90 fokban elforgatható szárnyon négy öttollú, a törzs végén lévő két, ugyancsak elforgatható állású függőleges vezérsíkon egy-egy háromtollú propeller található. Ez utóbbiak tolóerőt fejtenek ki repülés közben, míg a négy, főként az emelkedésért felelős propellert össze lehet csukni a repülés idejére.

A csepp formájú kabinban négy-öt fő utazhat, a cég szerint magán gépként vagy taxiként egyaránt repülhet majd, de teherszállításra vagy katonai célokra egyaránt alkalmas lehet a repülőgép. A beépített technológiák egy része már rendelkezésre áll, másik része még fejlesztés alatt van, az optimista becslések szerint a 2020-as évekre terjedhet el használata.

A koncepciógép jól mutatja, hogy a Rolls-Royce érdeklődése is egyre inkább az elektromos technológiák felé fordul. Ha hinni lehet a leírásnak, a gép nem akkumulátorokból nyeri a propellerek meghajtásához az energiát: egy a gép hátuljába épített, helikopterekben és kisebb repülőgépekben jól bevált Rolls-Royce M250-es gázturbinás hajtómű termeli a hat elektromotornak szükséges 500 kilowattnyi elektromosságot. Van azért beépített akku is, ami az elektromosság átmeneti tárolására illetve plusz energia leadására szolgál, így mondhatni hibrid meghajtású a RR EVTOL.

A Rolls-Royce szerint akár 400 km/órás sebességgel is tud majd repülni, és akár 800 kilométeres távolságra is képes repülni anélkül, hogy tölteni kellene az akkut (tankolni viszont nyilván kell, hiszen mivel pörögne amúgy a gázturbina). A gép egyik előnyös tulajdonsága a csendessége, hangsúlyozta mindemellett a Rolls-Royce.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?