Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ez nem románc, hanem intő digitális tanmese

GettyImages-509341082
2018.07.16. 19:58

Múlt éjjel egy hazafelé tartó gépen a pasimmal megkértünk egy nőt, hogy cseréljen helyet velem, hogy együtt ülhessünk. Azon viccelődtünk, hogy talán az új szomszédja lesz élete szerelme, és hát, most prezentálom nektek ezt a threadet.

plane-bae-love-story-759

Ezzel a július 3-i Twitter-bejegyzéssel kezdődött az elmúlt két hétben nagy netes karriert befutó történet, amely a Plane Bae becenevet és hashtaget kapta. (Maga a bae egy szlengkifejezés, nagyjából valaki pasijára/csajára szokták használni, vagy olyasvalakire, aki iránt vonzódik az illető.)

15 nap hírnév

A posztot jegyző Rosey Blair ezután gyakorlatilag végigközvetítette Twitteren a két egymás mellett ülő idegen ismerkedését a New Yorkból Dallasba tartó gépen, fotókat, beszélgetésrészleteket és minden fontosabbnak ítélt mozzanatot dokumentálva a Twitter teljes nyilvánossága előtt.

A Twitter pedig kitörő lelkesedéssel is fogadta az állítólagos love storyt, az eredeti tweet 900 ezer lájkot és közel 400 ezer megosztást gyűjtött be. A jelenségre gyorsan felfigyelt a mainstream média is, nagy amerikai lapok sorban hozták le az internet segítségével egy csapásra híressé váló légi flört történetét. Ahogy azonban a sztori egyre nagyon nyilvánosságot kapott, egyre inkább kezdett is elmérgesedni, és

végül odáig fajult, hogy a sorozatos zaklatások miatt a történet egyik főszereplője törölte magát a netről, a mesélője meg a posztját Twitterről.

A két ismerkedő ismeretlen romantikus történetét eleinte sokan csak egy kedves szerelmi sztorinak találták. A twitterezők nagy részének nem olyasmik jutottak eszükbe, hogy vajon mit szólhat az ismeretlen férfi és nő, hogy kiteregették az életüket, vagy hogy érhetik-e emiatt kellemetlenségek őket, hanem egyszerűen az, hogy ez milyen cuki – az érdekes emberi történetet látták benne. (Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy többen már a legelején is problémásnak ítélték a dolgot, de őket Blair akkor még egyszerűen letiltotta Twitteren.)

Pedig utólag elég egyértelműnek tűnik, hogy ez a széndákolatlan cyberbullying súlyosan sérti a magánszférát, a személyiségi jogokat, meg úgy általában a jó ízlést azzal, hogy Blair nemcsak befurakodik tök idegenek magánéletébe, de a tudtuk és engedélyük nélkül közszemlére is teszi annak legintimebb részleteit, aztán sütkérezik a rá zúduló hírnévben.

Mindez akkor is elég problémás, ha Blair tudósítása történetesen pontos lett volna, sőt ez valójában nem is túl lényeges a téma szempontjából. Mégis rátesz a dologra még egy lapáttal, hogy az előadott történetben szereplő nő szerint tele volt valótlanságokkal, Blair csak a saját narratíváját erőltette rá a két ismeretlenre, és anélkül osztotta meg, mi történt közöttük, hogy tudta volna, valóban az történt-e. Ebből az önkényes narratívaépítésből aztán a mainstream média is kivette a részét.

A főszereplő nő pedig eleinte hiába kereste meg Blairt személyesen, illetve küldött közleményt a velük foglalkozó tévéműsornak arról, hogy a bejegyzések félrevezetők voltak, és szeretné, ha mindenki békén hagyná. Blairt ekkor már annyira elkapta a viráliskontent-gyár gépszíja, hogy egy – azóta szintén törölt – videóban a nő felkutatására bátorította a követőit.

Ők pedig lelkesen neki is láttak, és hiába volt a két idegen arca kitakarva a képeken, online vadászat indult az azonosításukra, amely persze sikerrel is járt.

A két érintett egyébként nagyon eltérően reagált a kéretlen népszerűségre. A férfi már az elején maga jelentkezett: az illető Euan Holden, egy néhány éve visszavonult focista, a válogatottságig is eljutó Stuart Holden öccse. Állítása szerint ő tudta, hogy a mögötte ülő Rosey fotózza őket, de nagyon viccesnek találja ezt az egészet, még a Twitter-profiljára is kiírta, hogy Plane Bae az új beceneve, kreált egy új hashtaget, tévéshowban szerepelt, vagyis fürdött a népszerűségben.

12

A Helenként megnevezett nő viszont teljesen kiakadt a történteken. A kezdeti hallgatás után az ügyvédjén keresztül egy közleményt adott ki, amelyben leírja, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a tudta és beleegyezése nélkül fotózgatták, sőt rögzítették a magánbeszélgetését is, és mindezt ráadásul ország-világ elé tárták.

Azóta a személyes információim széles körben terjednek az interneten. Idegenek nyilvánosan vitatják meg a magánéletemet nyilvánvalóan hamis információk alapján. Doxxoltak, megaláztak, inzultáltak és zaklattak. Kukkolók kezdtek el keresni a neten és a való világban is. Nem kértem és nem keresem a figyelmet. A #PlaneBae nem egy románc – ez a digitális kor óva intő tanmeséje magánszféráról, identitásról, etikáról és beleegyezésről. Kérem, továbbra is tartsák tiszteletben a magánszférámat és az anonimitásomat

írta a Business Insidernek küldött közleményében a nő, aki inkább törölte is a közösségi fiókjait, csak hogy békén hagyják. (Doxxolásnak azt hívják, amikor valakinek a személyes adatait az engedélye nélkül, akarata ellenére közzéteszik a neten.)

Bocsánat, hogy elvettem a sztoridat

Az egész felhajtást elindító Blair az egyre nagyobb negatív visszhang hatására törölte az eredeti threadet – bár néhány olyan üzenet még mindig elérhető, mint amelyikben sokat sejtetve közli, hogy a két idegen épp együtt ment el a mosdó felé –, majd hosszú üzenetben kért bocsánatot.

Ebben azt írja, jó szándékúan osztotta meg a sztorit, de annyira úrrá lett rajta az izgatottság, hogy közben nem vette észre, hogy ezzel kellemetlenséget okozhat az érintetteknek. Pedig a legutolsó dolog, amit tudatosan akarna, hogy megfosszon az autonómiájától egy másik nőt azzal, hogy helyette dönt a személyes információi sorsáról. Bocsánatot kér azért, hogy úgy beleszeretett a saját sztorijába, hogy annak promotálásához eszközként használta fel a két idegen meghitt személyes pillanatát – írta.

Bárcsak ki tudnám fejezni azt a szégyent, amit a tetteim miatt érzek, de őszintén azt hiszem, ezen a ponton irrelevánsak az én érzéseim. [...] Minden nőnek joga van a saját sztorijához. Azzal, hogy a tiédet én elvettem és a magamévá tettem, több szinten is hibáztam

– írta Helennek címezve.

Később egyébként még azt is hozzátette, hogy nem profitált semmit ebből az egészből, és nem is szeretne – ami ebben a formában azért nem igaz. A sztori felpörgése után például ezt írta: “Ha valaki forgatókönyvet akar írni... Színész, komikus és író vagyok, akárcsak a pasim. És ha bárki akar nekünk repjegyet küldeni, több mint boldogan próbáljuk megtalálni neki a saját #PlaneBae-jét." Aztán egy azóta szintén törölt posztban bejelentkezett egy állásért a BuzzFeednél is. Több márka is lehetőséget látott a felhajtásban, az Alaska Airlines például ingyenjegyet ajánlott fel neki egy azóta törölt posztban, míg John Legere, az amerikai T-Mobile vezérigazgatója azt, hogy megtéríti a repülőút során használt wifi árát. (Ez utóbbit meg is kapta, ahogy a bocsánatkérése kapcsán valaki nem is mulasztotta el megjegyezni neki.)

11

A férfi főhős, Holden videóüzenetben reagált a fejleményekre.

Magánbűnök, közerkölcsök

A neten beleegyezés nélkül közvetített magánéleti események jelensége amúgy nem teljes újdonság, bár fontos különbség, hogy a tudtukon kívül híressé vált főszereplők általában anonimok maradtak. 2015-ben például egy nő élőben tweetelte egy borzalmas randiját. 2016-ban egy étterem tette ugyanezt egy épp ott zajló randival. Idén márciusban szintén egy hallgatózó harmadik fél közvetített egy randit. De szakítást is követhetett már élőben az internet népe.

A Plane Bae-sztori igazi érdekessége, hogy még a felháborodás és bocsánatkérés után is sokan kitartanak amellett, hogy nincs itt semmi látnivaló – vagyis éppen hogy minden rendben van a Twitterre kiteregetett látnivalóval. Bár sokakra kijózanítóan hatottak az egyre hangosabb kritikus hangok, a reakciók tanúsága szerint rengetegen továbbra se értik, miért kellett úgy kiborulnia a nőnek:

Minden nap ezt csináljuk a hírességekkel. Nincs semmi különbség. Ez a felháborodáskultúra olyan ostobaság

írta például Instagramon egy kommentelő.

Az, hogy sokan továbbra se érzik problémásnak a történteket, és nem értik, miért aggasztó a magánszféra ilyen súlyos megsértése, nem feltétlenül arról árulkodik, hogy ilyen sok a gonosz és/vagy ostoba internetező. Talán az is közrejátszik benne, hogy

az utóbbi években, évtizedben gyökeresen átalakult, egyáltalán mit értünk magánszféra alatt, illetve mennyire tartjuk ezt értékesnek és védendőnek

– ahogy ezt a másik érintett, Euan Holden viselkedése is jelzi.

Bár a közelmúltban, ahogy az adatvédelmi balhék hullámai Edward Snowdentől a Cambridge Analyticáig csapnak, érzékelhető némi erősödő felhasználói tudatosság is, alapvetően mégiscsak abban a korban élünk, amikor már rég hozzászoktunk és elfogadjuk, hogy minden, ami a neten ingyen van, az valójában “ingyen van”; a Google többet tud rólunk, mint a saját nagymamánk és a kíváncsi szomszéd néni együttvéve; a Facebookra a legtöbb felhasználó úgy pakolja fel a fél életét, hogy fogalma sincs, pontosan ki is láthatja azt; az Amazon meg lassan azelőtt szállítja ki az éppen szükséges terméket, hogy mi magunk kitalálnánk, hogy szükségünk van rá.

A Plane Bae-sztoriban az a legijesztőbb, hogy ha ebben a társadalmi hangulatban valaki mégis úgy dönt, hogy megtartja magának a saját életét, könnyen lehet, hogy hiába, mert nem biztos, hogy ez a döntés kizárólag az ő kezében van. Az ember nemcsak a saját életét tudja megosztani fűvel-fával, hanem másokét is, ha ezt valamilyen okból jó ötletnek tartja. Kicsit ironikus is, hogy miközben a jogvédők folyton a felülről jövő állami és céges megfigyeléstől féltenek – persze jogosan – minket, ugyanez a veszély valójában alulról is fenyeget. Bárkitől, akinek van a kezében egy okostelefon.

Borítókép: Getty Images Hungary.

Felhasznált források

  • https://knowyourmeme.com/memes/plane-bae
  • https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/07/unidentified-plane-bae-womans-statement-confirms-the-worst/565139/
  • https://www.bbc.com/news/world-44820886
  • http://www.businessinsider.com/planebae-saga-woman-privacy-anonymity-2018-7
  • https://www.vox.com/culture/2018/7/11/17560406/plane-bae-girl-apology
  • https://www.vox.com/first-person/2018/7/10/17553796/plane-bae-viral-airplane-romance
  • https://www.theverge.com/2018/7/9/17544354/plane-bae-rosey-beeme-euan-holden-sousveillance-livetweeting