Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másfél millió szingapúri egészségügyi adatait lopták el

2018.07.20. 13:10

Körülbelül 1,5 millió szingapúri polgár személyes adatait lopták el egy nagyszabású kibertámadásban, írja a BBC. A városállam népességének negyedét érintő adatlopás kifinomult, jól megtervezett és precíz volt, nem holmi kósza próbálkozás, írja a történtekről kiadott kormányzati közlemény a szingapúri kiberbiztonsági ügynökségre (Cyber Security Agency of Singapore – CSA) hivatkozva.

A hekkertámadást július 4-én észlelték. Jelenleg úgy néz ki, hogy a 2015. május 1. és 2018. július 4. közötti időszakban orvosi ellátásban részesült páciensek adataihoz fértek hozzá a támadók. A hekkerek a kezelt betegek neveit, társadalombiztosítási számait lopták el, ezekkel együtt megszerezték a nemüket és lakcímüket is, valamint kb. 160 ezer esetben a járóbetegeknek felírt orvosságok neveit is.

Személyhez köthető orvosi feljegyzések, diagnózisok, teszteredmények nem kerültek illetéktelen kezekbe. A SingHealth rendszerében tárolt klinikai adatokat nem manipulálták, nem írtak át, nem töröltek semmilyen adatot a támadók, szögezték le a hatóságok, hozzátéve, hogy a közegészségügyi rendszer más információs szektoraiba nem észleltek betörést. Az egészségügyi adatokat tároló számítógépes rendszer védelmét azóta megerősítették, az érintett betegeket folyamatosan értesítik az adataikat ért támadásról.

A szingapúri rendőrség jelenleg is nyomoz az ügyben, az illetékes kiberbiztonsági minisztérium pedig független vizsgálóbizottságot állított fel a történtek kivizsgálására.