Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtette első útját az Airbus Beluga XL

2018.07.20. 22:24

A farnborough-i légiparádén bemutatkozott az Airbus legújabb repülőgépe, a teherszállításra fejlesztett Beluga XL. A névadó beluga bálnához hasonló, duci testű, hófehér, és a festésével is a tengeri emlősre emlékeztető gép a '90-es években használt Beluga-sorozat felélesztése, az Airbus A330-as utasszállítóból alakították át. A gép 63 méter hosszú, a szárnyfesztávolsága 60 méter, a maximális felszállósúlya 227 tonna. Teljesen megpakolva 4000 kilométert tud repülni egy tankolással.

A Beluga XL-t az elődjéhez hasonlóan elsősorban repülőgépek alkatrészeinek szállítására, és azzal a gyártás felgyorsítására fogják majd használni. Az új gép rakterébe például két teljes utasszállító repülőgépszárny elfér, amit egyetlen más teherszállító sem mondhat el magáról.