Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Műholdas internetet tervez a Facebook

2018.07.23. 10:09

A Facebook továbbra is folytatja a nagy sebességű internetet szállító hardverek tervezését. A Wiredhez került dokumentumok – amiket az információszabadsági törvénynek köszönhetően szereztek meg – arról tanúskodnak, hogy a Facebook olyan kommunikációs műholdakat tervez, amik a világ elmaradott régióiba is eljuttathatnák az internetet.

A Wired értesüléseit a Facebook is megerősítette. Azt is elmondták, hogy a műhold fejlesztése az Athena kódnév alatt zajlik.

Bár még nincs semmi konkrét, amit megosztanánk a projekttel kapcsolatban, úgy véljük, hogy a műholdas technológia fontos mérföldköve lesz a következő generációs széles sávú infrastruktúrának, és lehetővé teszi, hogy széles sávú kapcsolatot létesítsünk az elmaradott régiókban, ahol az internet-hozzáférés csak szórványosan vagy egyáltalán nem elérhető.

– nyilatkozta a Facebook.

Az értesülés néhány héttel azután érkezett, hogy a Facebook bejelentette: leállítják az Aquila-projektet, ami drónokkal oldotta volna meg az elmaradott vidékek internetszolgáltatását. Az Aquila-projektet nem szüntették meg teljesen; a napelemes drónok vezérléséért felelős szoftverek fejlesztésére fognak koncentrálni.

A Google anyavállalata, az Alphabet is hasonló döntést hozott januárban, amikor leállították a napelemesdrón-fejlesztésüket, hogy inkább a légballonoswifi-projektre, a Project Loonra koncentráljanak.

Egy 2017 szeptemberében készült jelentés szerint a Föld lakosságának több mint fele még mindig nem éri el az internetet. Ezen változtathatnának az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak. A műholdas internettel több nagyobb cég foglalkozik, köztük az űripari magánvállalat, a SpaceX is.

(Wired | The Verge)