Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Műholdas internetet tervez a Facebook

2018.07.23. 10:09

A Facebook továbbra is folytatja a nagy sebességű internetet szállító hardverek tervezését. A Wiredhez került dokumentumok – amiket az információszabadsági törvénynek köszönhetően szereztek meg – arról tanúskodnak, hogy a Facebook olyan kommunikációs műholdakat tervez, amik a világ elmaradott régióiba is eljuttathatnák az internetet.

A Wired értesüléseit a Facebook is megerősítette. Azt is elmondták, hogy a műhold fejlesztése az Athena kódnév alatt zajlik.

Bár még nincs semmi konkrét, amit megosztanánk a projekttel kapcsolatban, úgy véljük, hogy a műholdas technológia fontos mérföldköve lesz a következő generációs széles sávú infrastruktúrának, és lehetővé teszi, hogy széles sávú kapcsolatot létesítsünk az elmaradott régiókban, ahol az internet-hozzáférés csak szórványosan vagy egyáltalán nem elérhető.

– nyilatkozta a Facebook.

Az értesülés néhány héttel azután érkezett, hogy a Facebook bejelentette: leállítják az Aquila-projektet, ami drónokkal oldotta volna meg az elmaradott vidékek internetszolgáltatását. Az Aquila-projektet nem szüntették meg teljesen; a napelemes drónok vezérléséért felelős szoftverek fejlesztésére fognak koncentrálni.

A Google anyavállalata, az Alphabet is hasonló döntést hozott januárban, amikor leállították a napelemesdrón-fejlesztésüket, hogy inkább a légballonoswifi-projektre, a Project Loonra koncentráljanak.

Egy 2017 szeptemberében készült jelentés szerint a Föld lakosságának több mint fele még mindig nem éri el az internetet. Ezen változtathatnának az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak. A műholdas internettel több nagyobb cég foglalkozik, köztük az űripari magánvállalat, a SpaceX is.

(Wired | The Verge)  • Vennék
  • Bankszámla