Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Német diákok döntötték meg a Hyperloop világrekordját

2018.07.23. 18:52

Müncheni mérnökhallgatók tesztjárműve döntötte meg a Hyperloop sebességrekordját egy fejlesztői versenyen – írja a BBC.

A Hyperloop nevű föld alatti vákuumos csővasút ötletét először még 2013-ban vetette fel Elon Musk mindenes techvállalkozó, aki a megvalósítást eleinte átengedte másoknak, de miután több cég is nekifogott a fejlesztésnek, tavaly augusztusban maga Musk is bejelentette, hogy mégiscsak beszáll a hipervasút megvalósításába.

A SpaceX rendszeresen szervez versenyeket a technológia tökéletesítésére. A legutóbbi ilyenen, Kaliforniában a Müncheni Műszaki Egyetem hallgatóinak csapata, a WARR Hyperloop már zsinórban harmadszor nyert, és ezúttal új rekordot: 467 kilométer per órás (290 mérföld per órás) sebességet sikerült elérniük az 1,2 kilométer hosszú tesztpályán.

Ezzel az eredménnyel a csapat a saját 323 kilométer per órás rekordjukat javította meg, amelyet még egy évvel ezelőtt állított fel. A most második Delfti Egyetem csapata csak 142, a harmadik svájci EPF Loop pedig 89 kilométer per órás sebességet tudott elérni.

A korábbi versenyekkel ellentétben ezúttal minden benevezett járműnek képesnek kellett lennie arra, hogy önmagát hajtsa meg.