Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyerekek, búcsúzzatok el a drónoktól!

2018.07.26. 09:27

A brit Közlekedési Minisztérium benyújtott egy törvényjavaslatot, ami megtiltaná a gyerekeknek, hogy 250 grammnál nehezebb drónokat vezessenek – hacsak a drónt nem regisztrálták egy nagykorú nevére. A rendelettel azt próbálják megelőzni, hogy a drónok ember irányította vagy utasszállító repülőgépekkel ütközzenek.

Ha a tervezetet elfogadják, az része lehet a drónokra vonatkozó törvénytervezetnek (Drone Bill). A javaslattal kapcsolatos konzultáció már megkezdődött; a törvényt még idén elfogadhatják.

A brit kormány már elfogadott egy törvényjavaslatot, ami tiltja, hogy a drónok 400 lábnál (122 méter) magasabbra repüljenek, illetve 0,6 mérföldnél (1 kilométer) közelebb repüljenek a repülőterekhez. A törvényt megsértőket hatalmas pénzbírságra, vagy akár öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az elmúlt években megsokasodtak a drónbalesetek; 2017-ben 25 százalékkal nőtt a balesetek száma az előző évhez képest. Ez nem meglepő, tekintve, hogy egy 400 grammos drón ütközés esetén egy helikopter szélvédőjét is betörheti.

A törvénytervezet más részeit még mindig tárgyalják; ilyenek az online biztonsági tesztek, illetve a 250 grammnál nehezebb repülő eszközök kötelező regisztrációja. Az illetékes szervezetek olyan technológiákat is vizsgálnak, amik védenék a nyilvános rendezvényeket, a nemzeti infrastruktúrákat és a börtönöket a drónoktól. A javaslat arra is kitér, hogy a rendőröknek felhatalmazást kéne adni a drónok elkobzására és a felelőtlen pilóták megbüntetésére.

(BBC News)