Soha nem volt akkora napenergia-termelés Magyarországon, mint a hétvégén

2020.04.06. 19:42 Módosítva: 2020.04.06. 23:37
A megújuló energiaforrások termelésében több csúcs is megdőlt a hétvégén Magyarországon. Az Energiaklub számításai szerint különösen nagy szerep jutott a napenergiának.

Miközben a járványhelyzet és a különféle korlátozások, nem utolsó sorban az ipar visszaesése miatt amúgy is zöldül az energia Magyarországon, és jelentősen visszaesett a fogyasztás, új rekordokat döntenek a megújuló energiák. Ez alapján kijelenthető, hogy soha nem volt olyan környezetbarát energiamix, mint most a válságban.

Vasárnap 13 órakor mindenkori csúcsot döntött például a napenergia: 27,3 százalékát adta a teljes magyar áramtermelésnek. Ehhez a kiugróan magas arányhoz hozzájárult a napos idő, az elmúlt évek naperőmű-beruházásai és a koronavírus miatti csökkenő fogyasztás is – írja elemzésében az Energiaklub.

Piros nyíl: szombat – az abszolút napenergia-termelési csúcs; Zöld nyíl: vasárnap – a százalékos megújulós és napos csúcs Forrás: MAVIR
Piros nyíl: szombat – az abszolút napenergia-termelési csúcs; Zöld nyíl: vasárnap – a százalékos megújulós és napos csúcs Forrás: MAVIR
Fotó: Energiaklub

Volt olyan negyedórás időszak vasárnap, amikor a megújuló energiaforrások 34,6 százalékát adták a teljes magyar áramtermelésnek, ilyen magas arány soha nem fordult még elő. Éves szinten a megújulók 10 százalékát sem teszik ki a magyar energiamixnek, ezzel az EU-s tagállamok között holtversenyben az utolsók vagyunk.

Szombaton a napenergia abszolút csúcsot is beállított, 12.30-kor összesen 939 MW teljesítményt adtak a hálózatra a napelemes rendszerek. Ez nem függ össze a vírushelyzettel, ezt kizárólag a napsütésnek és annak köszönhetjük, hogy a beruházások hatására az elmúlt évben az 1000 MW-ot is átlépte az összesített napelem-kapacitás Magyarországon.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.