Leállhat a Facebook és az Instagram Európában

2022.07.07. 18:35
A Facebook és az Instagram már idén nyáron leállhat a kontinensen, ugyanis az ír adatvédelmi szabályozó hatóság megakadályozza a platformokat abban, hogy felhasználói adatokat küldjenek a tengerentúlra.

Az ír adatvédelmi bizottság csütörtökön arról tájékoztatta európai kollégáit, hogy megakadályozza a Facebook anyavállalatának, a Meta európai felhasználóinak adatait az Egyesült Államokba továbbítsák – számolt be a Politico. Az ír szabályozó hatóság határozattervezete véget vethet az amerikai technológiai óriás és az európai adatvédelmi szervezetek között évek óta folyó bírósági tárgyalásoknak.

A Meta többször is figyelmeztetett, hogy egy ilyen döntés számos, Európában is elérhető szolgáltatás, köztük a Facebook és az Instagram leállítását is eredményezheti.

Az Európai Unió Bírósága 2020 júliusában megsemmisítette az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő Adatvédelmi Pajzsnak (Privacy Shield) nevezett megállapodást, mert féltek az Egyesült Államok megfigyelési gyakorlatától.

Döntésében megnehezítette az európai felhasználók személyes adatainak a Meta és számos más cég által az Egyesült Államokba történő továbbításához használt jogi eszköz, az úgynevezett szabványos szerződési záradékok (SCC) használatát is. A döntés értelmében a Facebook kénytelen lesz felhagyni az SCC-kkel.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok jelenleg is tárgyalnak egy új adattovábbítási szabályozásról, amely lehetővé tenné a Metához hasonló vállalatok számára, hogy az ír megrendeléstől függetlenül továbbra is átküldhessék az adatokat az Atlanti-óceánon. A végleges megállapodásra az év vége előtt valószínűleg nem kerül sor, mivel a jogi apró betűs részekről folytatott tárgyalások megrekedtek.  • Tippek
  • Hírek