Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Átment idiótába a Microsoft

2008.08.12. 07:51
105 hozzászólás

Az történt, hogy egy szűz gépre kellett volna felraknom az MSN Messengert - nem nagy ügy, másfél perces projektre számítottam. Korábban legalábbis nem tartott tovább a telepítés, a Microsoft azonban fondorlatos módszereinek hála agyon tudta bonyolítani még a nyomorult csevegőprogram felrakását is.

Az egész kezdődött azzal, hogy az MSN.com-ra, majd ott a Messengerre kattintva nem tudtam letölteni a programot, csak valami I'm-hez tudtam volna csatlakozni, ahhoz meg akart a halál. Nem baj, Google, download Messenger, amivel rögtön a célnál is találtam magamat.

Katt az "Ingyenes letöltés"-gombra, gondoltam nemsokára elvégezhetem a beállításokat, de nem, mert előtte még el kellett döntenem, hogy akarom-e az MSN-t kezdőlapnak (na persze), a Live-ot alapértelmezett keresőnek (mindenképp), vagy hogy a Microsoft adatokat gyűjthessen a gépen futó programokról (gyerekkori vágyam volt ez).

A pipák kiszedése után jöhetett a Telepítés-gomb, ami viszont nem a Messengerhez vezetett, hanem a WLinstallerhez, a Live telepítőhöz: Live nélkül nincs Messenger.

Sebaj, gondoltam, majd a kis pipákkal sorra kiszedem megint azokat a funkciókat, alkalmazásokat, amikre nincs szükségem, bár komolyan elgondolkoztam azon, hogy mi a francot csinálok, amikor én csak egy rohadt Messengert akartam felrakni.

Elindul a Live telepítő, vagyis elindulna, de nem tud, mert előbb frissíteni kell a Windows XP SP2 telepítőrendszerét a 3.1-es verzióra, üzeni a rendszer. Ezt persze nem teszi meg helyettem, csak feldob egy újabb oldalt a rendszer, aminek az alján van három fájl, ezek közül kell kiválasztanom, hogy melyik kell (nyilván nem a .doc vagy a .txt, hanem az .exe, de kíváncsi lennék, hogy a gépüket csak levelezésre, netezésre használó júzerek mikor mondják azt, hogy akkor eddig és ne tovább?).

De én kitartok, telepítem a telepítőt, ami után természetesen újra kell indítani a gépet (jelzem, hogy egy csevegőprogramot szerettem volna felrakni).

Restart után jöhet a Live telepítő, ahol szerencsére megint kipipálhatom azokat, amiket egyszer már letudtam: nem akarom az MSN-t kezdőlapnak, a Live-ot alapkeresőnek, nem akarom, hogy a Microsoft a gépemen kutasson. Csak a Messengert akarom.

Ekkor felugrik egy ablak, kiderül, hogy a rendszer Live programokat keres a gépen. Ez eltart vagy három percig, majd jön a kérdés, hogy milyen Microsoft alkalmazásokat akarok telepíteni a gépemre. Van itt levelezőrendszertől kezdve minden, de néhány kattintás után már elindul lefelé a Messenger, amit telepítésnek hív a rendszer, majd megindul a telepítés, amint szintén telepítésnek nevez.

15-20 lépésből meg is érkezett a csevegőprogram, ami a bátortalanabb felhasználóknak még vagy öt-hat alkalmazást hoz magával. És persze hibakódra hivatkozva nem indul el, de csak a Google segítségével tudom meg, hogy mi a baja: rossz a rendszeridő, de ezt magától nem tudta volna megmondani, nyilván mert az átlagfelhasználó kódokban és nem mondatokban gondolkozik. Beállítás után már fut az Messenger.

Miért van az, hogy Bill Gates pár évvel ezelőtti levelét látszólag csak az Anyádat blog olvasó látták, és a Microsoftnál senki?