Klónmarhából is készülhet hamburger
Még várni kell a klónburgerre
Az FDA a klónozott állatokból készített élelmiszerek értékesítését egyelőre nem engedélyezi, de erre egy éven belül sor kerülhet, írta a New Scientist. A klónokból készített élelmiszerek azért sem kerülhetnek egyhamar a boltok polcaira, mert az Egyesült Államokban körülbelül százmillió normális, és mindössze néhány száz klónozott marha van. Ráadásul az utóbbiakat általában nem küldik a vágóhídra, hanem tovább szaporítják.
"Amíg nem készült körültekintő, átfogó és megfontolt jelentés erről a témáról, addig nem akarunk ilyen termékeket látni a piacon. Fontos számunkra, hogy a nyilvánosságot jól informáljuk és lehetőséget adjunk a polgároknak arra, hogy kinyilvánítsák véleményüket a kérdésben" - mondta Stephen Sundlof, az FDA állatorvosi gyógyszerészeti központjának vezetője.
Veszélyben a jólét
Az Egyesült Államok Tudományos Akadémiája 2002 augusztusában hasonló következtetésre jutott, de ők külön felhívták a figyelmet az állatok jólétét veszélyeztető hatásokra. Nagyon sok klónozott állat például komoly súlyfölösleggel jön a világra, amely komplikációkat okozhat az ellésnél.
A fogyasztói csoportok tiltakoznak, és azt állítják: az FDA nem vette figyelembe, hogy a társadalom miként vélekedik a klónozott állatokból származó élelmiszerek fogyasztásáról. Carol Tucker, az Amerikai Fogyasztók Szövetségének a munkatársa szerint az FDA munkatársai "felháborítóan korlátoltak, amikor arról van szó, hogy ez az ügy különösen aggasztja az emberek többségét".