Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A Firefox a legkevésbé biztonságos böngésző

2009.03.06. 15:40
Tavaly több biztonsági rést találtak benne, mint az Explorerben, a Safariban és az Operában összesen.

Bár a sokéves rendszergazda vicc szerint az Internet Explorer az igazi férfiak böngészője (minden nap új kaland, veszély és kockázat), a Secunia biztonságtechnikai cég felmérése szerint ez ma már csak legenda, sőt valójában a Firefoxban van a legtöbb hiba. A 2008-as jelentéseket összegző statisztika szerint tavaly 115 biztonsági rést találtak, ami több mint a három konkurens, a Safari (32), az Explorer (31), és az Opera (30) hibái összesen. A Mozilla programozóinak mentségére szóljon, hogy a bejelentett hibákat viszont dicséretesen hamar foltozták be, szemben például a Microsofttal, ahol esetenként fél évig, vagy még tovább javítócsomag nélkül maradnak a biztonsági rések. A rekordot egy tavaly márciusban bejelentett hiba tartja, ami a tanulmány írásakor 294 napja volt javítatlan.

A jelentés gyászos képet fest a böngészőkbe beépülő kiegészítő modulok biztonságáról. A Microsoft ActiveX komponensében (amit az Explorer mellett például az Office és a Media Player is használ) például 366 biztonsági hibát fedeztek fel 2008-ban, ami mellett eltörpül a toplista második-harmadik helyezettje, a Java, és a QuickTime 54, illetve 30 hibája. A legvészjóslóbb az a statisztika, ami azt mutatja, hogy a kiegészítő programmodulokhoz mennyire hajlamosak a felhasználók telepíteni a javítócsomagokat. Itt a kétes dicsőséggel járó első hely a Sun Java 1.5.x verziócsaládjáé, ahol 96 százalék a hibajavítások nélküli változatok száma a telepített szoftverek között. A Macromedia sem lehet büszke a Flash Player 6 83 százalékos eredményére, de sokat elmond, hogy a legjobb eredményt elért Adobe Readernél is 24 százalék a hibás verziók aránya.

A böngészőkben, és kiegészítésekben talált hibák mennyisége egyébként 2005 óta nagyjából egy szinten van, sőt, a kritikus hibák száma lassú csökkenést mutat.