Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

A netezők harmada egyetlen jelszót használ

2009.03.13. 12:14
Egy brit biztonsági cég szerint az internetes felhasználók egyharmada ugyanazt a jelszót használja különböző oldalakon. Szerintük emiatt jóval könnyebb a hackerek dolga, ha hozzá akarnak férni az adatainkhoz.

A Sophos nevű biztonsági cég szerint a netes felhasználók nem vigyáznak eléggé az adataikra, hiszen a legtöbb oldalra ugyanazzal a jelszóval lépnek be. A júzerek egyharmada használja a kutyája vagy a gyereke nevét, születésnapokat vagy könnyen megjegyezhető szótári szavakat jelszónak, ráadásul mindenhol ugyanazt. Ezzel szemben csak tizenkilenc százalék nem használja soha ugyanazt a jelszót kétszer, míg csupán a felhasználók nyolc százaléka ismeri fel, mennyire fontos egy erős, biztonságos jelszó – adta hírül a PC World.

„A közösségi oldalak és a hasonló szolgáltatások egyre népszerűbbek. Ha valaki ugyanazt a jelszót használja a Facebookba, az Amazonba és egy banki szolgáltatásba való belépéskor, akkor a hackereknek nincs nehéz dolguk. Ha egy jelszó veszélybe került, akkor csak idő kérdése, mikor férnek hozzá mindenhez, amit ezzel védünk” – nyilatkozta Graham Cluley, a Sophos technológiai tanácsadója. „Erős, ám megjegyezhető jelszó létrehozásánál jó trükk az, ha fogunk egy mondatot és csak a szavak kezdőbetűit írjuk le egymás után. Hogy még erősebb legyen, elrejthetünk benne pár számot is.”