Zsófia
17 °C
21 °C

Az amerikai rakétavédelmi rendszer terveire bukkantak egy régi pécén

2009.05.08. 13:46 Módosítva: 2009.05.08. 13:47
Egy pécébontóból származó gép a nyolcvanas években a Lockheed Martin hadiipari programjában dolgozott, és azóta megmaradtak rajta titkos dokumentumok.

A nyolcvanas években Reagan elnök által elindított csillagháborús projekt titkos dokumentumai, a Terminal High Altitude Area Defence rakétavédelmi rendszer leírása került elő egy pécébontóból származó merevlemezről egy egyetemi kutatás során. Az amerikai, ausztrál és brit adatmentési szakemberek kísérletükkel arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy a letörölt, majd használtként eladott számítógépeken rengeteg személyes adat maradhat, amikhez nem is bonyolult hozzáférni. Ilyen durva fogásra azonban ők sem számítottak, amikor pécébontókból és online aukciós oldalakról beszerezték a teszthez használt gépeket.

A merevlemez, amit azóta eljuttattak az FBI-hoz, valamikor a leginkább repülőgépek gyártásáról ismert, de a hadiiparban is erősen nyomuló Lockheed Martin tulajdona volt. A lemezről kibányászott adatok között rakétaindító állomások részletes dokumentációi, fotók, tervrajzok, és a programban résztvevő szakemberek személyes adatai voltak.

A számítógépet valószínűleg leselejtezték, aztán bekerült a használt gépek piacára. A kutatók kizárólag olyan programokat használtak a törölt tartalmak visszaállításához, amelyeket bárki szabadon letölthet az internetről, tehát profi adatmentő eszközökkel valószínűleg még több információt lehetne kibányászni a lemezekről.

Ha a számítógépen törlünk valamit, a rendszer valójában nem nullázza le fájlhoz tartozó összes bájtot a lemezen, csak egy olyan kódot ír be a megfelelő helyre, ami jelzi az operációs rendszernek, hogy ez törölt adat, nyugodtan rá lehet írni bármit, olvasáskor pedig figyelmen kívül lehet hagyni. Amíg a merevlemeznek arra a fizikai részére, ahol a törölt fájlunk volt, nem írunk más adatokat, a törlés valójában nem történik meg, és az említett kódok átírásával visszaállítható az eredeti tartalom. A kutatók ennek a jelenségnek a veszélyeire próbálnak figyelmeztetni a teszttel.

A Lockheed Martin illetékesei a Guardian kérdésére csak annyit mondtak, tőlük sosem szivárgott ki semmilyen titkos adat a Terminal High Altitude Area Defense programból.