Hedvig
4 °C
15 °C
27 900 szavazat
41 554 szavazat

Pornószájtokon támadnak a Mac-vírusok

2009.06.15. 11:30 Módosítva: 2009.06.15. 11:34
Pornóoldalakon keresztül támadja az Apple gépeit a Mac-vírusok új generációja – figyelmeztet a Sophos vírusirtó cég legújabb jelentése.

Az OSX/Tored-A és az OSX/Jahlav-C is egy-egy régebbi, OSX operációs rendszert támadó kártevő új verziója, és jellemzően pornóoldalakról jut be a célpont számítógépre. A felhasználó kap egy hibaüzenetet, hogy a videolejátszójában egy modult frissíteni kéne, és a linkre kattintva máris önként telepíti a vírust a gépére.

A trükk ősrégi, mégis működik, a szakértők szerint főként azért, mert a Mac-felhasználókban sokkal kevésbé alakult ki a vírusokkal szembeni paranoia, mint a pécésekben. Az Apple egyik fő marketingüzenete, hogy a gépeik biztonságosak, és nem kell annyi vírussal, kémprogrammal és hasonlóval szembenézniük, mint a Windows-felhasználóknak. Ezt sokan hajlamosak úgy értelmezni, hogy Macen egyáltalán nem léteznek vírusok, így védekezni sem kell ellenük. Ez természetesen nem igaz, sőt, ahogy nő az Apple gépek népszerűsége, úgy születik rájuk egyre több vírus is.

A két új Mac-vírus egyelőre nem okoz különösebb kárt a fertőzésen kívül, ami azért is furcsa, mert a régebbi verziók a férgektől megszokott összes funkcióval fel voltak vértezve, és távolról irányíthatóvá tették a gépeket, jelszavakat loptak róluk, hamis vírusirtó szoftvereket töltöttek le. A szakértők szerint ami késik, nem múlik, és valószínűleg előbb-utóbb az új vírusokat is frissíteni fogják a gazdáik ilyen funkciókkal, és akár Mac-alapú zombihálózatot is építhetnek a fertőzött gépekből.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft