Auguszta
-4 °C
2 °C

Halak segíthetnek elkerülni a karambolokat

2009.10.01. 14:30 Módosítva: 2009-10-01 14:32:41
Japán mérnökök bejelentették, hogy egy lépéssel közelebb kerültek egy olyan technológia kifejlesztéséhez, amelynek révén az autók a jövőben a halak viselkedését utánozva fogják elkerülni a karambolokat.

A Nissan Motor autógyár mérnökei azt tanulmányozták, hogyan képesek a halak sűrű rajokban úszni anélkül, hogy egymásnak ütköznének. A kutatás eredményeként olyan robotokat konstruáltak, amelyek héttagú csoportokban ütközés nélkül tudnak haladni, mert folyamatosan információt cserélnek egymással. A cég reményei szerint ezt a technikát alkalmazni lehet majd a jövő autóiban.

A projektben szereplő háromkerekű robotok lézeres keresővel mérik be az akadályok távolságát, és rádiókommunikációval utánozzák a halak mozgását. „Az autós világ sokat tanulhat a halrajok viselkedéséből, ahogyan az egyes halak képesek megőrizni egyéni mozgásszabadságukat és biztonságukat” - emelte ki Andou Tosijuki, a program főmérnöke. A halraj az egyedek közötti információcsere révén biztonságosan haladhat, közben a szükségnek megfelelően változtatja az alakját. A Nissan a jövő héten a CEATEC elektronikai vásáron mutatja be a robotját.

A cég tavaly hasonló robotot jelentett be, amelynek a kifejlesztését viszont a poszméh viselkedése ihlette. A poszméhek szólóban repülnek ugyan, de szintén nagyon ügyesen képesek elkerülni az ütközést.