Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Németországban megbüntetik azt, aki nem védi jelszóval a wifijét

2010.05.14. 16:59
A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság döntése precedensértékű lehet, ugyanis először mondták ki egy perben, hogy az előfizető kötelessége a bűncselekmények megelőzése érdekében védenie saját kapcsolatát.

A német bíróság kimondta, hogy az internetező felhasználók kötelesek saját vezeték nélküli hálózataikat jelszóval védeni, hogy megakadályozzák az illegális hozzáférést, illetve az ilyen csatlakozás következtében történő jogsértéseket. A döntés szerint az a felhasználó, aki a jelszóbeállítás elhanyagolásával lehetővé teszi egy harmadik fél számára a csatlakozást, és ezzel megteremti annak lehetőségét, hogy az illető illegálisan töltsön le jogvédett tartalmakat, akár 100 eurós bírságra is számíthat.

A magánfelhasználók kötelessége, hogy ellenőrizzék saját vezeték nélküli kapcsolatukat, hogy az kellően védett-e, vissza tud-e élni egy harmadik fél vele, aki a nyitott kapcsolat segítségével szerzőijog-sértést követhet el – szól az indoklás. A határozat ugyanakkor határt is szab, mivel az illegális letöltésért nem a nyitott rendszer tulajdonosát teszik felelőssé, hanem a letöltőt. Emellett még egy enyhítést tartalmaz a döntés: a wifis kapcsolattal rendelkezőknek nem kell folyamatosan ellenőrizniük a kapcsolat biztonságosságát, a kötelezettség csak a telepítés idejére, az első használatot megelőző beállításokra vonatkozik, ekkor kell jelszóval levédeni a hálózati hozzáférést.

A döntést üdvözölte a német fogyasztóvédelmi hivatal, akik szerint az átlagfelhasználótól nem követelhető meg a folyamatos technológiai felkészültség, a naprakészség, de az igenis elvárható, hogy az eszköz üzembehelyezésekor a minimális biztonsági követelményeknek eleget tegyenek.

Maga az ítélet egyébként egy olyan ügyben született meg, ahol egy, a bíróság által meg nem nevezett zenész vádolt meg egy internetfelhasználót. A felperes azt állította, hogy az alperes nyitott rendszere megengedte másoknak, hogy fájlmegosztókon keresztül törvénytelenül letölthessék dalait. A perbe fogott felhasználó azonban bizonyítani tudta, hogy a felhozott letöltési eset idején ő nem tartózkodott otthon, így a bíróságnak ebben az esetben kellett állást foglalnia.

Az ügy két ok miatt is érdekes lehet a magyar felhasználók számára. Egyrészt az informatikát érintő jogi ügyekben a német döntéshozatal szinte mindig iránymutató az Európai Unió egészére nézve (Franciaország általában kivétel), másrészt egy olyan folyamat kezdete lehet, ami ennek a területnek a gyakorlati jogi szabályozását érinti. Ezek közül jogi szempontból az egyik legproblematikusabb az ingyenes hotspotok, a nyílt hozzáférésű hálózatok esete.