Ágnes
-4 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Neten a HDCP titkosítási mesterkulcsa

2010.09.17. 13:31
Az Intel szóvivője tegnap megerősítette, hogy az ismeretlen által közzétett HDCP-mesterkulcs valóban alkalmas jogvédett tartalmak védelmének feltörésére.

A héten nem kis felzúdulást keltett, hogy a pastebin.com weboldalra felkerült egy titkosítási kulcs, melyről a feltöltő azt állította, hogy a HDCP nevű másolásvédelmi eljárás része, méghozzá a titkosításban szerepet játszó mesterkulcs.

Amint a tudomásukra jutott, a technológia gazdája, az Intel vizsgálatot indított, és csütörtökön hivatalosan is bejelentették: valóban a HDCP mesterkulcsát osztotta meg a nyilvánossággal az ismeretlen feltöltő. Ez azt jelentheti, hogy egy hozzáértő szakember készíthet olyan, a mesterkulccsal ellátott eszközöket, lejátszókat, amelyekkel megkerülheti a másolásvédelmet, így szabadon másolhatja, lejátszhatja a védett felvételeket. „Ezt a kulcsot felhasználva elő lehet állítani érvényes eszközkulcsokat, melyek képesek együttműködni a HDCP-protokollal” – nyilatkozta Tom Waldrop, az Intel szóvivője.

A HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) egy olyan titkosítási eljárás, melyet főképp filmeknél alkalmaznak az eszközökben a DVI vagy a HDMI kábeleken átáramló adatoknál: ezért nem lehet sem lejátszani, sem sokszorosítani a a tartalmakat, ha a felhasználó nem fizette ki a licenc díját.

Az még nem világos, hogy mekkora hatása lesz az adatszivárgásnak: vannak, akik szerint a bluraypiac megrendítő erejű ütést kapott, ám mások – például az Intel szóvivője is – úgy vélik, hogy a kód felhasználása viszonylag bonyolult, idő és pénzigényes, ezért nem okoz igazán nagy kárt ez az eset.