Kitört a kiberháború a torrentezők és a szerzői jogvédők között

2010.09.20. 11:40
Miután jogi eszközökkel nem nagyon sikerült fogást találni a torrentezőkön, a zeneipar óriáscégeit tömörítő szövetség új fegyvert vetett be a fájlcserélő hálózatok ellen: felbéreltek egy indiai céget, hogy túlterheléses támadásokkal nyírja ki a nagyobb torrentoldalakat.

Az első támadás a legnagyobb célpont, a bíróság által már elítélt, mégis működő Pirate Bay volt, amit a múlt héten sikerült is néhány órára elérhetetlenné tenni. A kalózok azonban a hétvégén visszavágtak, saját fegyverüket fordítva a kiadók ellen.

Az Operation: payback is a bitch (nagyjából azt jelenti, hogy édes a bosszú, csak kicsit erősebb kifejezéseket használva) hadművelet a hírhedt 4chan fórumon szerveződött. A támadásban részt vevőket a Low Orbit Ion Cannon nevű ingyenes szoftver letöltésére, és a kiadói szövetségek, szerzői jogvédők ip-címei elleni bevetésre bíztatták. A LOIC egy egyszerű ddos-automata, óriási mennyiségű lekérdezést irányít a célpont szerverre, arra épít, hogy egy adatlekéréshez sokkal kisebb sávszélességre és erőforrásra van szükség, mint annak kiszolgálására, és a célpont egyszerűen túlterhelődik egy idő után, lelassul, végül leáll.

A támadás sikerrel járt, a RIAA és az MPAA (az amerikai lemez- illetve filmkiadó szövetség) weboldalai hétvégén több alkalommal is elérhetetlenné váltak (jelenleg megy mind a kettő). Összesen 37 hullámban támadtak a kalózok, 16, illetve 21 órára kiütve a célpontok szervereit.

A fájlcserélők azzal fenyegetőznek, hogy további fájlcsere-ellenes szervezetek kerülnek a célkeresztjükbe, ha a kiadók nem hagyják békén a torrentoldalakat. A következő támadást a brit zenekiadó szövetség, a BPI ellen szervezik.

A Panda Security biztonságtechnikai cég szakértői a támadást sebészi pontosságúnak nevezték, és arra figyelmeztettek, hogy az ilyen akciók a jövőben egyre sűrűbbek lehetnek, és változatos csoportok használhatják fel figyelemfelkeltésre.  • Hírek
  • Hírek