Aliz
6 °C
14 °C

Kitört a kiberháború a torrentezők és a szerzői jogvédők között

2010.09.20. 11:40
Miután jogi eszközökkel nem nagyon sikerült fogást találni a torrentezőkön, a zeneipar óriáscégeit tömörítő szövetség új fegyvert vetett be a fájlcserélő hálózatok ellen: felbéreltek egy indiai céget, hogy túlterheléses támadásokkal nyírja ki a nagyobb torrentoldalakat.

Az első támadás a legnagyobb célpont, a bíróság által már elítélt, mégis működő Pirate Bay volt, amit a múlt héten sikerült is néhány órára elérhetetlenné tenni. A kalózok azonban a hétvégén visszavágtak, saját fegyverüket fordítva a kiadók ellen.

Az Operation: payback is a bitch (nagyjából azt jelenti, hogy édes a bosszú, csak kicsit erősebb kifejezéseket használva) hadművelet a hírhedt 4chan fórumon szerveződött. A támadásban részt vevőket a Low Orbit Ion Cannon nevű ingyenes szoftver letöltésére, és a kiadói szövetségek, szerzői jogvédők ip-címei elleni bevetésre bíztatták. A LOIC egy egyszerű ddos-automata, óriási mennyiségű lekérdezést irányít a célpont szerverre, arra épít, hogy egy adatlekéréshez sokkal kisebb sávszélességre és erőforrásra van szükség, mint annak kiszolgálására, és a célpont egyszerűen túlterhelődik egy idő után, lelassul, végül leáll.

A támadás sikerrel járt, a RIAA és az MPAA (az amerikai lemez- illetve filmkiadó szövetség) weboldalai hétvégén több alkalommal is elérhetetlenné váltak (jelenleg megy mind a kettő). Összesen 37 hullámban támadtak a kalózok, 16, illetve 21 órára kiütve a célpontok szervereit.

A fájlcserélők azzal fenyegetőznek, hogy további fájlcsere-ellenes szervezetek kerülnek a célkeresztjükbe, ha a kiadók nem hagyják békén a torrentoldalakat. A következő támadást a brit zenekiadó szövetség, a BPI ellen szervezik.

A Panda Security biztonságtechnikai cég szakértői a támadást sebészi pontosságúnak nevezték, és arra figyelmeztettek, hogy az ilyen akciók a jövőben egyre sűrűbbek lehetnek, és változatos csoportok használhatják fel figyelemfelkeltésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?